Om tygblöjor, från oss som använder dem.

Barn kostar pengar. Det är knappast någon hemlighet och något alla blivande föräldrar har med i beräkningen. Att det finns ett och annat knep för att hålla kostnaderna vet de flesta, man kan laga sin egen barnmat och köpa vintagekläder. Att den tidigare så lätt spenderade krogbudgeten minskar, är också något positivt för de nyblivna föräldrarna.

Det finns en kostnad man kan spara in mycket pengar på, utan att behöva tulla på kvaliteten. En av de stora utgifterna när det gäller barn är alla blöjor som måste köpas, fråga vilken förälder som helst. Blöjor är dyra och det spritter inte direkt i shoppingtarmen när man släpar hem det hundrade paketet blöjor från affären, med vetskap om att det kommer att leda till ännu ett stinkande badrum och fulla soppåsar.

När vår generations mor- och farföräldrar var små så var det inte plastblöjor och doftfria behållare som stod på utedassen, det var tygbitar som knöts eller nålades fast på barnet för att inte alla kläder skulle bli förstörda. Dessa var man då tvungen att tvätta för hand, de då tvättande kvinnorna, ja det var övervägande kvinnor som tvättade, hade ofta fler än ett barn eftersom stora barnkullar var vanliga även i Sverige innan vi industrialiserades.

Samma idé fast i en helt ny tappning har funnits på den svenska marknaden i snart 20 år. Inte bara slipper vi tvätta blöjor i elduppvärmt vatten, vi behöver heller inte knyta eller nåla fast ett gammalt tygstycke på våra barn. De tygblöjor som nu finns är gjorda för att vara just blöjor. Från de enklaste varianterna, som man viker själv, till formsydda, designade och sköna blöjor och blöjbyxor, ökar nu marknaden för denna typ av miljövänliga, i sammanhanget billiga och snygga attiraljer för våra barn. Samtidigt kan man hålla det fräscht hemma om man använder tillbehöret våtstarkt papper, vilket gör att man kan lyfta ur och kasta innehållet i toaletten direkt, det finns inte många dofter som är otrevligare än den man möter hos en barnfamilj med flera dagars blöjsopor i papperskorgen. Vi har köpt våra på Minimundus, men det finns många handlare som säljer tygblöjor i olika varianter och utseenden.

Sen vet vi ju alla att tid är pengar och vi är många som känner att vi kanske inte har tid att hålla på med de omständigheter som tygblöjor kan uppfattas som. Naturskyddsföreningen gjorde en jämförelse mellan plast- och tygblöjor där det visade sig att man med alla omkostnader sparade mellan 8000 och 12000 kronor per blöjperiod (ungefär 3 år). Skaffar man sig fler barn än ett så är ju tygblöjorna redan inköpta och kostar inte mer än vad det gör att tvätta och med tvättmedel…

Men det ska sägas. Det tar lite mer tid och en egen tvättmaskin är att föredra. De formsydda varianterna kräver inte lika mycket arbete eftersom de inte behöver vikas, men de är då mycket dyrare. Vi har använt tygblöjor till våra 2 barn och jag tycker att det har fungerat väldigt bra. De gånger vi har använt platsblöjor (på semester eller så) så förundras jag alltid över hur många blöjor det blir och hur fort soppåsen blir full. Ser en till att tvätta full maskin (de flesta har ändå tillgång till tvättmaskin) så sparas mycket pengar (energin för att tillverka plastblöjorna bör också räknas in) och plats på sopdeponier.

I det ekologiska Stockholm vi lever i 2012 är detta en del i att inte ge våra barn icke kravmärkt industrimat, ha koll på BPA-fria nappflaskor eller att köpa begagnade kläder. Enbart det bästa är gott nog åt mina barn, det bästa i det här fallet är inte sopbergsfyllande, eksemgivande plastblöjor. Det mycket välförenliga med att tänka hållbart och ge våra barn det bästa.

Annonser

2 thoughts on “Om tygblöjor, från oss som använder dem.

 1. Hejsan, jag undrar om du menar att man ska ha en egen tvättmaskin för just blöjorna eller en egen tvättmaskin bara? För jag fick höra när jag tog upp det här med en bekant att de på förskolor har en egen maskin till just tygblöjorna.

  • Hej M,

   Det kan vara så att förskolor har det men vad jag vet så har de flesta inte någon tvättmaskin till tygblöjor. Vi tvättar värt hemma och personalen lägger det i påsar så tar vi hand om blöjorna själva.

   Vi har en tvättmaskin som vi tvättar allt i, inklusive blöjor. Vi sköljer ju upp dem för hand innan vi tvättar i maskinen så vi kör med annan vittvätt också. Under dessa 3 1/2 år så har allt blivit rent (vi har flera barn).

   Vänliga hälsningar
   Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s