Hur du undviker torrhosta på nätterna i vinter.

EDIT: Jag får många träffar på detta inlägg nu under vargavintern. Kontentan i detta inlägg är att fukta luften. Mitt i natten, med hostande barn, är det inte läge att köpa en luftfuktare. Andra sätt att fukta luften är att hänga tvätt (eller ett par blöta handdukar) på ett varmt element (se till att det går att hänga på det, står det att det inte får övertäckas så skall det heller inte övertäckas), gärna någon timme innan läggdags. En skål med vatten i rummet (gärna nära elementet) kan också lindra torrhostan. För allt som gäller fuktande av luften i sovrummet så är det viktigt att inte ha vidöppen dörr till resten av lägenheten (att fukta 20 kvadratmeter är lättare än att fukta 70…). Det är väldigt torr luft inomhus nu (läs nedan), det kan vara mycket irriterande och skapa svåra sömnproblem, speciellt för barn. Att dricka vatten under natten kan hjälpa vid svår hosta men den relativa luftfuktigheten måste förmodligen höjas för att slippa hostan helt. Går hostan inte över eller är så svår att den frammanar kräkningar eller svåra symptom så bör ni gå till en läkare (jag är ingen läkare, jag beskriver vad som kan hända vid torr luft – helt frånkopplat medicinska orsaker).

Nu är hösten här. Vare sig vi vill det eller inte. Med höst och vinter kommer torrhosta och förkylning, speciellt när det gäller barn. Men det finns sätt att lindra symptomen, speciellt under natten. Det hela handlar såklart om klimat, och hur luftfuktighet fungerar.

För det första vill jag klarlägga att luftfuktighet inte är ett lättvindigt begrepp. Att säga att det är 90 % luftfuktighet betyder inte nödvändigtvis att luften är behaglig eller att det är särskilt mycket fukt i den. Medan 80 % under andra förhållanden kan vara nästan outhärdligt fuktigt… Jag kommer att förutsätta att ett boende befinner sig på samma höjd över havet och blandar inte in lufttryck. Det viktiga att komma ihåg är temperatur och luftens förmåga att behålla fukt i olika temperaturer.

När luften har kommer upp i 100 % luftfuktighet så nås den så kallade kondensationsnivån. Det är vid den nivå som luften inte längre kan hålla fukt utan släpper ifrån sig vatten. Sker det i atmosfären så är det moln som bildas och sker det vid markytan så kan det bilda dimma eller fukt på glasrutor, föremål, mark eller växtlighet.

Desto varmare luften är, desto mer fukt kan den innehålla. En förenkling: Luft med en temperatur på 20 grader kan hålla en större mängd vatten i luften än luft med en temperatur på 10 grader. Var luftfuktigheten hög vid 20 grader så kommer luftfuktigheten att öka ännu mer när luften kyls ner. Kyls den ner så mycket att den relativa luftfuktigheten är 100 % så kommer vattnet att börja kramas ur. Skulle den sedan värmas upp igen så kommer den relativa luftfuktigheten att minska drastiskt eftersom den varmare luften har möjlighet innehålla mer fukt än vad den gör efter att fukten kondenserade vid den tidigare avkylningen (det måste vara samma luft, eller luftpaket).

En av de nederbördsprocesser som finns är orografisk nederbörd. Där sker kondensen på grund av att luften stiger och kyls av (på grund av att det är lägre tryck desto högre upp i atmosfären vi kommer. Jag vill bara visa att det är temperaturen som bestämmer hur mycket vatten luften kan innehålla):

Länk till bildsidan

Två till nederbördstyper finns (konvektiv och front), där nederbörden sker på grund av att kyls ner – vilket är huvudorsaken till regn.

Nå vad har detta med torra luftvägar att göra?

Jo. På vintern så är temperaturen utomhus lägre. Mängden fukt är, som vi nu vet, då också lägre, även om den relativa luftfuktigheten är ok. När denna kalla, torra luft kommer in i våra bostäder så värmer vi upp den. Det är skönare med varmare inomhustemperatur än vad det är ute, i alla fall på vinter i Sverige. Den varma luften har då möjlighet att innehålla mycket mer fukt, men gör inte det utan får en väldigt låg relativ luftfuktighet. I anslutning till det så har vi ventilationssystem som ser till att byta ut vår luft med några timmars mellanrum. Den luften tas ju utifrån. Så vi kommer att ha varm luft inne, men väldigt torr.

För barn, människor med torr hud och alla som börjar hosta på nätterna under vinterhalvåret så är detta en av förklaringarna till varför.

Jag skrev ju att det går att lindra detta. Det gör det. Köp en luftfuktare. Stäng dörrar och fönster och sätt in luftfuktaren. En med normal kapacitet klarar av att hålla en behaglig fuktighet i ett rum på ca 30 kvadratmeter. De kostar ca 600-900:- men underlättar nattsömn och minskar hudbesvär under vintern.

På samma sätt går det att vända på det under sommaren genom att sätta in en luftavfuktare som avfuktar luften genom avkylning. Stäng då till även då och slipp vakna svettig och kladdig under juli (men det går ju ofta bra genom att öppna fönstret eftersom det är svalare ute på nätterna).

Med förhoppning att fler barn får sova skönare i vinter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s