Hur blev böneutrop en viktig fråga?

Jag har tidigare skrivit om Facebookgrupper och hur de propagerar för att vi skall motsätta oss islam på olika sätt. Detta får väl ses som en del i det. Nu handlar det om böneutrop.

Muslimer har, likt många andra homogena grupper, migrerat till Sverige under de senaste 40 åren. Mig veterligen har det fungerat bra även utan officiella böneutrop från minareter runt om i landet. Vi är mer sekulariserade än vi någonsin har varit, åtminstone gentemot tillhörigheten till vår tidigare statsreligion (sedan 2000 råder ju religionsfrihet i Sverige), evangelisk-Luthersk protestantism. Personligen är jag inte så påverkad av böneutropens vara eller icke vara, däremot vill jag inte att någon religion skall få mer makt över samhället i stort, oavsett vilken det är. Med det sagt så är det väl främst syftet med eventuella böneutrop i någon större skala. Nu är det ju inte fråga om någon större skala utan motståndet och medhållet verkar mest finnas till för att skapa debatt (vilket syfte denna ”debatt” nu har). Varken bu eller bä har hörts (av mig i alla fall) tills för några månader sedan, nu är det tydligen en väldigt viktig fråga för väldigt många människor. Bipolära Facebookgrupper har skapats:

Ja till böneutrop i Sverige

Nej till böneutrop i Sverige

Vad de vill uppnå är oklart, men att smutskasta varandra verkar vara något av ett primärmål.

Varför är detta på tapeten över huvudtaget?

Det har förmodligen upphov i den ansökan som en minaret i i Fittja gjorde för att få ha böneutrop, självfallet rapporterades det i media om ansökan. Det står att det handlar om ett kort utrop per vecka (ca 2 minuter) och inte flera gånger om dagen. Det är inte heller över hela landet utan det handlar om en (1) moské som ansökt om tillstånd för detta.

Det finns lite text från andra ställen är den kommersiella media om händelsen.

Moskén ligger alltså i ett industriområde…

Det bor ingen i närheten…

Utropet handlar om 2 minuter per vecka…

Reaktionerna är enorma…

Intressant är att media (gammelmedia) kan klargöra detta utan problem, men väljer av någon anledning att vara sparsamma med informationen. Det gäller mycket, men just med motsättningarna mellan främlingsfientliga makter (gäller även den mot etniska svenskar) och alla andra kan vara rimlig att ta på allvar. Böneutrop (som i detta fall är en väldigt liten petitess i samhället) har blåsts upp och för mig verkar det vara i syfte att öka motsättningar mellan muslimer och icke-muslimer. Dumt och farligt. Skulle väpnade konflikter bli verklighet på grund av saker som dessa så kommer vi inte att ha några vinnare.

Annonser

2 thoughts on “Hur blev böneutrop en viktig fråga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s