SD:s ifrågasättande stämde, faktiskt.

Det är banne mig inte ofta jag håller med SD. De som har läst flera inlägg här på bloggen har nog förstått det. Men i en sak stod de ensamma. I en av de frågor som de faktiskt hade rätt i (kanske inte av samma anledning som jag ser på frågan, men det spelar faktiskt mindre roll). Jag undrar vad som hände med de andra 7 partierna i den frågan.

Frågan handlar om den förändring i grundlagen som betydligt försvårar ett eventuellt utträde ut EU.

EU och dess lagar står över Svensk lag, det tror jag att många vet, vilket vi har gått med på genom ett inträde i EU (eller EG, som det hette då). I och med det så fick vi göra några ändringar i grundlagen eftersom de inte var riktigt överensstämmande med EU-lagen, eller Europeiska konstitutionen. En grundlagsändring får endast göras om riksdagen har beslutat att den skall ändras, två gånger – med ett allmänt val emellan.

Den grundlagsändring som handlar om att det är svårare att träda ur EU trädde i kraft den 24:e noveber 2010 och det var bara SD som var emot att ändringen skulle genomföras…

Det jag motsätter mig är att det numera står i grundlagen att vi är med i EU. GRUNDLAGEN! Det är ingen liten paragraf som antyder att någon form av ekonomiskt samarbete och med förenklade handelsmöjligheter skall finnas – det är en av de saker som definierar staten Sverige. Att vi tillhör EU, vilkens stiftade lagar står över våra egna. Vi har med andra ord avsagt oss vår suveränitet – och befäst det i grundlagen.

När det begav sig så kan jag inte säga att jag minns det som en högaktuell fråga. SD hade inte blivit folkkära och folk hade skygglappar på när de talade (skygglappar är fortfarande på när det gäller att förändra migrations-, och asylpolitiken men då är det istället helt svart eller helt vitt och allt situationsbaserat kan fara och flyga).

Men jag delar deras fråga. Vart fanns alla EU-kritiker? I vilket syfte gjordes detta? Det är inskrivet i grundlagen att Sverige är ett mångkulturellt samhälle, vilket verkar vara SD:s främsta anledning till att rösta emot, det spelar ju dock inte så stor roll vad lagen säger – vi är ett mångkulturellt samhälle, oavsett om det står i lagen eller inte…

Annonser

2 thoughts on “SD:s ifrågasättande stämde, faktiskt.

 1. Gundlagsförändring.

  I november 2010 ändrades alltså den svenska grundlagen. Beslutet klubbades igenom i riksdagen utan det svenska folkets vetskap Grundlagsförändringarna är de största sedan 1974. Beslutet förbigicks med tystnad i de svenska medierna. .Beslutet innebär att Sverige inte kan lämna EU utan att bryta mot sin egen grundlag. .

  Med röstsiffrorna 308 mot 20 (SD) togs beslutet.

  Andra delar i beslutet: Man behöver inte ha varit svensk medborgare mer än någon vecka för att bli minister.Förr krävdes 10 års medborgarskap.. Det står inte längre i regeringsformen (en av grundlagarna) att bara svenska medborgare kan bli överbefälhavare för det svenska försvaret. Det krävs att 10% av invånarna i en kommun kräver folkomröstning i en fråga för att den ska genomföras.Förr räckte det med 5%. Något av innebörden i den nya grundlagen.

  I många länder tas grundlagen på allvar t ex Tyskland, USA,Norge och Danmark. I Sverige har den aldrig tagits på allvar.

  EU-kommissionens ordförande Barroso uttryckte nyligen att han vill se en federal union-ett Europas Förenta Stater. Det tycks vara slutmålet för EU.

  Grundlagsförändringen skall ses mot denna bakgrund.

 2. Hej RM och tack för din kommentar.

  Ja, det sannerligen så att en börjar fundera på vad som ligger i ordet ”demokrati”.

  Att vi inte har tagit våra grundlagar, vår konstitution, på så stort allvar kan vara att Svenskar överlag har värderat sunt förnuft väldigt högt. Vissa saker har inte behövt vara stadgade i lagen för att de inte skall utföras. Det är exempelvis inte olagligt att förgripa sig sexuellt på djur, men det är för den delen inte socialt accepterat att göra så, trots att det ligger inom de lagliga ramarna. Det är färre som höjer på ögonbrynen när det gäller fildelning, vilket är ett brott…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s