Jordbrukets moment 22

Det finns ett motstånd mot de ekonomiska bidrag som ges till lantbrukare inom EU. Jag har själv tyckt att de får klara sig själva och att det är märkligt att främja något som jordbruk i en tid som denna när överproduktionen går hand i hand med överkonsumtionen. Idag fick jag chansen att ta del av ett problem som jag inte har varit uppmärksammad på, vilket jag blev glad att jag blev.

När det gäller primärproducenter, vilket är fallet med lantbrukare, så finns det alltid intressen som ser att de kan tjäna mer pengar på dem desto mer de tjänar. När vinsten ökar så ökar också omkostnaderna, eftersom de företag/intressen som tillhandahåller varor och tjänster som gör att produktionen kan fortsätta då kan ta mer betalt från denna primärproducent.

Detta innebär att vinst/areal inte är lika viktig som den vinst som lantbrukaren får behålla när ekonomin är genomräknad.

När det gäller priset på själva jorden/landet så ger EU ett stöd för att hålla åkermarken öppen, den är inte kopplad till hur mycket som produceras (även om det är en koppling till hur mycket som faktiskt kan produceras). Så när en bit mark skall säljas eller köpas så är detta EU-bidrag inräknat. Det är en del av värdet. Så antingen kan en markägare sälja sin mark, vilket då innebär att de förlorade inkomsterna från EU-stödet som skulle ha varit inbringande, så länge åkern inte växer igen, måste räknas in. Om det är 200 Euro per hektar och marken är 100 hektar så innebär det att säljaren tjänar 20 000:- varje år på att bara slå marken. Detta är med i beräkningarna vid försäljning och köp av jordbruksmark. Tas detta bort så skulle det kortsiktigt innebära stora förluster för markägare, vilket i längden dock skulle jämna ut sig. Min uppfattning om denna typ av bidrag är kvar på att det bör tas bort.

Däremot tror jag att bidrag till lantbrukare kan vara av godo, speciellt eftersom det finns så många intressenter som vill ha sin bit av kakan när primärproducenten tjänar en slant. Men då bör bidraget vara av naturen att de främjar ett ekologiskt jordbruk som, till naturen är mer lågintensivt. Vi har en överproduktion av grödor i Sverige idag, vilket har lett till att flera åkermarker har byggts över. Förs det resonemanget så tror jag att ett jordbruk med lägre intensitet och tekniskt forskning på ekologiskt jordbruk (idag är det svårt att få jorden så näringsrik som den behöver vara samt att den mekaniska bearbetning som krävs för att kunna utnyttja jorden utan tillsatser kräver mycket mer resurser i form av drivmedel, bemanning etc.) skulle innebära att vi fortfarande klarar vår nationella produktion, trots att det inte är lika stor vinst per hektar som med konventionell odling.

Det är här bidraget kommer in. För att betala för den ökade arbetsinsats som ekologiskt jordbruk kräver (trots att priserna inte riktigt avspeglar det) så skulle bidrag kunna ges, i ännu större grad, till de lantbrukare som ställt om till ekologiskt jordbruk. Något som kan göras i växande grad om bättre drivmedel (biogas, raps etc.) används istället för fossila bränslen. De som vill fortsätta med konventionell odling kan göra det men får inga bidrag för det. Heller inga bidrag för dem som har köttproduktion (då det kan betalas av slutkonsumenten istället, jag menar vi kan ju inte lämna liberalismen helt – en ska ju få välja…).

Då slipper vi besprutade grödor och landskap, eftersom vi än idag inte vet allt om vilka konsekvenser denna besprutning har på de som äter grödorna, på den omkringliggande floran och faunan och på dem som ofta blir exponerade för gifterna (exempelvis de som bor nära ett konventionellt jordbruk).

Etik, moral och medvetenhet är viktiga grundpelare när det gäller samhällsstrukturen. Ekonomiska incitament är dock 2000-talets slägga. Går det inte att bekämpa det så är det bara att greppa släggan i egna händer och svinga den dit vi vill ha den…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s