Utförsäljningen av Sverige i kontrast till arbetslösheten

I dagens Rapport var det ett inslag om vad som skulle komma i kvällens Agenda, länk till programmet har inte kommit upp än men ett klipp finns på agendas hemsida.

Det handlar om att dagens unga inte har några jobb. Att ökningen av människor mellan 20-34 som inte har någon egen inkomst, under Alliansens första mandatperiod, har ökat med 50 %. Det är ganska mycket.

Nu är det lätt att skjuta vilt omkring sig när det gäller vad detta beror på. Vissa grupper kommer att säga invandrarna (som är bovar om de har jobb för att de då ”tar” dem och bovar om de inte har jobb för då är de parasiter), andra Alliansen och en tredje kanske säger konjunkturen.

Det ÄR lågkonjunktur. Det är vi väl alla överens om. Men vad är det då? Mycket, mycket förenklat (jag vill inte ha arga ekonomer på mig och vill förtydliga – mycket förenklat med en ensidig förklaring) så handlar det om att det inte är ett bra investeringsklimat. Detta leder till att satsningar på företag och branscher inte vågar göras. Den stora styrenheten är börsen – vilken i stort sett är spekulativ (det görs prognoser, vilket i stort sett är mer eller mindre kvalificerade gissningar om hur bra företag kommer att gå, främst vid nästa kvartalsrapport) och nyckfull i sig. Så länge den håller i sig och det är svårt att få investeringspengar så kommer det att vara ett hårdare arbetsklimat, det är helt sant. Det har också varit så i EU under flera år. Men det är ju samma människor som skyller på börsen som är ansvariga för den…

23 000 000 000 kronor skall satsas på en sänkning av bolagsräntan, ännu en skattereform med andra ord. Kanske att den kan göra lika gott som restaurangmomsen gjorde för restaurangbranschen och dess personal…

En av de stora kostnader för företag är personal. Vilket förvisso har att göra med arbetsgivaravgift (som är ungefär lika stor som lönen – din arbetsgivare betalar alltså lika mycket till staten som till dig) och sociala avgifter. För att minska utgifter så är det rimligt att hålla nere på personal, vilket många privata företag gör (behöver de inte ha mer folk utan att förlora omsättning så är det klart att de minimerar andelen anställda).

Jag vet inte om det stämmer, eftersom jag aldrig varit så insatt i något statligt företag eller arbetat för något, men jag kan tänka mig att en annan mentalitet kan finnas där. Om inte så borde det göra det.

Är det så att staten äger företaget så finns ju beräkningen med att se hur mycket det kostar att dela ut bidrag istället för lön. Att betala någon för att arbeta för staten och säkra att saker fungerar, speciellt inom välfärden, är billigare än att spara in på personal tills de som är kvar går på knäna. Skulle staten (ägaren) få för sig att sparka för att spara pengar så går det i baklås eftersom de då måste betala ut någon form av bidrag till denne om den inte får nytt jobb. Arbetar en för staten så betalar arbetsgivaren skatt till sig själv, vilket gör att arbetsgivaravgiften inte är en lika direkt utgift som för privata företag. Vinsten som företaget gör kan också återinvesteras i verksamheten – vilket jag tycker är ett krav (eller borde vara i alla fall) inom välfärdssektorn.

För mig verkar det då märkligt att det är en sådan hets på att sälja ut alla statliga företag. Allt mår inte bättre av fri konkurrens. Allt mår inte bättre av att krama ur allt för att få vinst i någons aktieportfölj. Det är väl en klassiskt socialistisk tanke och då får det vara det.

Att sänka skatt för privata företag ökar vinsten och kan leda till ökade investeringar. Att se till att det fortfarande finns statliga företag kommer att säkerställa inkomst till staten och se till att infrastrukturen fungerar (granskning måste självfallet finnas för att förhindra diverse ”pampar” som gärna skor sig i statligt namn).

Nåja, en gammal diskussion men lika aktuell som i någon annan tid… Vi börjar allvarligt lida sviterna av att vi sålt ut det statliga Sverige till nyliberalisternas spekulativa marknad (oj vad arga några blir nu = ”De räddade ju oss på 80-talet!!!”…. Nja säger jag…)).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s