Är ekonomisk frihet synonym med frihet?

Läser vi dagens Svd så hittar vi en ledare som skriver att vi har blivit friare. Vad som nu menas med det?

Ett citat:

Kanske kan regeringen hämta inspiration österifrån? Grannlandet Finland hamnar på plats nio och klår oss med god marginal. Vi har en markant större offentlig sektor än Finland. Våra marginalskatter får också ett sämre betyg än Finlands – det näst sämsta på skalan.”

Vad som sägs är alltså att en offentlig sektor är att likställa med någon form av ”ofrihet”? Att de som har ett fungerande skyddsnät och inte behöver sätt sig in i hur en skyddar sin egen person och sin familj, utan kan lita på att det finns ett system som fungerar – är ofria?

Innebär det att vi bör avskaffa skatter. Att de som vill ha något skall få betala för det själva? Vi tar bort inkomstskatt och marginalskatt och ersätter med ”fria” val.

Valet att välja precis vart mina pengar skall gå. Åker du aldrig kommunalt så behöver du inte vara med och betala. Åker du aldrig bil så behöver du aldrig betala för det (affärer och transportföretag får fixa det själva och reglera genom prissättning). När du väl blir sjuk så ska du ha lagt undan så att du har råd att betala för den subventionsfria vården. Förskola, skola, högre utbildning, vatten, husbygge, hyresrätter, juridisk hjälp, domstolar, naturvård, omsorg etc. är ju saker som självfallet mår bättre av att vara privata. Där ägarnas aktievärden är viktigare än att de fungerar. Då, och inte innan dess – är vi riktigt, riktigt fria!

Annonser

One thought on “Är ekonomisk frihet synonym med frihet?

  1. Ping: Nyliberalism har inget med frihet att göra | Världen, politiken och miljön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s