De ”svenska” djuren i industriuppfödningen.

Jag tror att det är allmänt känt att det land som producerat sitt kött tycker att det kött som kommer ”hemifrån” är det bästa. Fick en dansk eller en irländare välja så skulle de välja kött från sitt land över det svenska kvalitetskött som vi anser vara bäst.

En av de viktigaste faktorerna i hela branschen är att övertyga oss, konsumenterna, om att det kött de köper kommer från djur som har haft det bra, är skyddade av stränga lagar och får mat utan konstigheter. ”Det går ju inte att kolla med det utländska köttet så därför väljer jag svenskt”…

Har Sverige världens bästa djurskydd? Ja. Om vi frågar dem som menar det i alla fall (politiker, lobbyister för köttindustri, livsmedelsverk etc). Det är allmänt känt. Lika känt som att Norge har det. Eller Tyskland. Eller England… Lite beroende på i vilket land en befinner sig och ställer frågan om landets djurskydd. Det är förvisso fortfarande ok att våldta djur i Sverige eller spela in porrfilm med dem (undrar om de tjänar bra), men det har inget med resten av djurskyddet att göra… Och det är inte vad denna text skall handla om.

Nej. Den skall handla om en liten böna. En böna som har fått stå ut med en massa kritik. Förvisso befogad kritik, men jag tycker att det är lite hårt att beskylla bönan för detta. Det är naturligtvis sojabönan jag menar. Förvisso är det en hel del foder som går inom samma kategori men ingen som påverkar oss så mycket som sojabönan. En stor del av kritiken har varit mot all vegetarisk mat som har sojabönan som bas. Eller det drivmedel som går att göra på sojabönan. En del menar att detta är en av de stora orsakerna till att regnskogen skövlas.

Lite rätt är det. Regnskog skövlas för att framställa genmanipulerade sojabönor på gammal regnskogsmark (den har dock inte självdött utan människan har varit där med sina stora yxor). Mark som är väldigt svårodlad. Det är inget problem för det finns massor av utmärkt konstgödsel att slänga på så växer det mesta ypperligt.

För den som vill läsa texten själv så går det lysande, jag har tagit den från naturskyddsföreingen och jag är säker på att de låter alla läsa den. De har med en massa saker om en massa foder, men jag vill mest visa en bild…

Nu är det ingen bra bild, eller särskilt tydlig men den går som sagt att se i rapporten (sid 4).

Vad som är intressant är att de röda små staplarna är det som används som livsmedel (vegomat, sojamjölk, sojghurt etc.), medan de gröna visar den mängd importerad soja som går till foder för djur, i Sverige. Intressant är att LFR skriver:

Är vegetarianer miljövänligare än köttätare?

Det beror på. Generellt ger måltider från råvaror producerade i närområdet mindre belastning än importerade. Hög belastande vegetabilier, t ex soja importerad från regnskogsområden ger ofta högre klimatgasutsläpp än de bästa kötträtterna. En välskött odling av ärter och grönsaker ger generellt lägre läckage av växtnäring och utsläpp av klimatgaser än en väl skött köttproduktion.
Man bör jämföra måltider och upptag av näringsämnen i kroppen, dvs. hur mycket nytta vi har av maten. För att kunna göra detta krävs mer forskning.” – Nästan längst ner i länken

Nu hittade jag inte någon källa på det, så den som motbevisar mig är välkommen att höra av sig. Det är så att vi inte behöver ha märkt varifrån fodret till våra djur kommer. Våra svenska djur kan bli uppfödda på genmodifierad mat från världens alla hörn och fortfarande ha benämningen ”svenskt” på förpackningen.

Är detta ett problem? Ja inte vet jag. Det lär väl du få bestämma. Jag ville bara informera om hur läget ser ut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s