Försvara yttrandefriheten, reagera på näthatet.

Yttrandefrihet? Ja den omfattas inte av sociala media utan enbart webbplatser som finns i journalistiskt syfte. Jag vet inte om Facebook tillhör det?

Däremot finns det något som heter tryckfrihetsförordningen. Den behandlar tryckta källor (vilket iofs inte är FB, men vi kan väl låtsas lite – bjuda till så att säga).

För att vara skyddad av dessa lagar så får en inte bryta mot något av de 18 tryckfrihetsbrott som finns. Under dessa finns ”förolämpning” och ”hets mot folkgrupp”. Det är alltså fortfarande olagligt att: förolämpa, hetsa mot folkgrupp (under vilken en religion inte bara kan, utan bör, innefattas) eller hota någon.

Det förra inlägget kan tyckas vara ett led i någon form av politisk korrekthet som sturskt pekar med hela handen och ett försök att tysta vissa som uttrycker rimliga åsikter och har rätt att yttra sig. Självfallet har alla rätt att yttra sig. Utan att bryta mot lagen genom sitt språkbruk.

Nedan är lite saxade kommentarer från de sidor på Facebook som jag hänvisade till. Det finns väldigt många fler. Det finns sidor som möjliggör anonyma kommentarer… Där tas ingen större hänsyn till den del av svenska lagen som skall säkerställa att alla människor blir respekterade.

Yttrandefrihet och dess lagstiftning skyddar inte dem som förtalar och kränker. Den bör heller, enligt mig, inte göra det. Frågorna som berörs måste diskuteras eftersom integrationspolitiken inte fungerar utan skapar enorma klyftor i samhället, men sakligt och respektfullt!

Allmän diskussion:

”Om det tex manifesterades en utbrytarsekt inom islam (300 pers) som hade rutinen att ha en lång bajskorv på huvudet, ska typ se ut som en tuppkam. Den ska vara relativ färsk och lukta. Skulle det i religionsfrihetens och toleransens namn vara ok att gå omkring på stan, handla osv?”

”Det jag tror att jag lite förvirrat försöker komma fram till att du kan alltid identifiera en person sålänge du ser personens ansikte. Men när det har tält så ser man inget alls. För övrigt så tror jag att många utnyttjar att ha tält på sig och snor saker, för om man stoppar alla med tält och söker igenom dem så är det plötsligt den som söker igenom som är olaglig. ”

– som ett svar: ”Ger du dig aldrig? Mitt brottsregister är obefintligt till skillnad mot de flesta invandrares… och förmodligen ditt! ;)”

– ännu ett svar (samma person som ovan): ”Du är ju knappt torr bakom öronen och ska komma här och tro att du är nåt? Ge dig eller åk hem… det är du som borde skämmas! Men du är ju invandrare och vet inte vad det betyder för det finns inte i din kultur… ;)”

”Ja dom måste råna folk på kvällarna soc är ju stängt då dessa jävla moské tomtar”

Något grövre:

”är det för att muslimska tjejer är fula eller är det för att hålla isär det manliga och det kvinliga kanske dom har mustach under denna klädesplagg som dom har detta på sig, jag vet inte men vill inte ha det i svea rike, vill inte ha muslimer här heller så inför förbud enligt mig.”

”Jag anser att den kultur som islam står för är underlägsen och sämre än den som finns i väst och att moderniteten borde utrota dylika värderingar med kunskap och inte med relativisering. Det är min åsikt, det får alla leva med. Sen om de väljer att hitta på en massa epitet för att någon inte är exakt som dem så är det deras problem. De uppskattar uppenbarligen inte “olika” utan alla ska tycka som dem.” – detta är taget ett stycke ifrån, det är mycket längre. Svaret till denne debattör blev: ”Hatten av =)”

Annonser

2 tankar om “Försvara yttrandefriheten, reagera på näthatet.

  1. Ping: » Några ord i den “Sverigevänliga” debatten

  2. Ping: Nu räcker det med daltandet! | Världen, politiken och miljön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s