Köttmånglare och andra hälsomarodörer…

Jag har sett en debatt som menar att vi verkligen behöver ära animalisk kost för att klara oss. Jag har, i vanlig ordning, inte orkat gå igenom alla de sidor som påstår det ena eller det andra utan har valt ut en sida som jobbar hårt för detta:

http://4health.se/vi-behover-animalisk-kost

Det som är nonsens kommer jag inte att bemöta. Det behövs inte. Det andra, och lite till, ska jag försöka gå igenom. Tänk på att jag själv inte är vegetarian men tycker att argumenten för att äta kött inte räcker till. Jag har försökt hitta några som fungerar men lyckas alltid falsifiera dem, det är också viktigt att veta att fett inte är att likställa med kött. Vi behöver fett och det går utmärkt att få tag på vegetabiliskt fett som täcker behovet.

Från sidan:

  • ”Hjärnans behov av långkedjade fettsyror (Annas kommentar: såsom de essentiella Omega3-fettsyrorna EPA och DHA) som bara finns i animalisk kost”

Finns vegetabiliskt: http://www.vegan.nu/viewtopic.php?f=10&t=150

  • ”Vår lilla matsmältningsapparat i jämförelse med de djur som anpassats för vegetabilisk kost (Annas kommentar: Människans matsmältningsapparat är väldigt lik vargens)”

Vi kan processera mat genom uppvärmning. Det är svårt för människan att ta upp näring direkt från gräs, vilket inte heller är nödvändigt.

  • ”Korrelationen mellan minskad animalisk föda och sjukdomsutvecklingen det senaste seklet”

Flertalet konstiga påståenden om att det är den vegetariska kosten som är orsaken till att folk mår dåligt har florerat. Genom att följa en vegetarisk kost så tvingas en att tänka på sitt matintag och se till att näringsinnehållet uppnås, vem fan lever på ”salladsblad, tomater och morötter”? Det mesta pekar istället åt detta håll: http://www.vardguiden.se/Tema/Halsa/Mat-och-naring/Vegetarisk-mat—en-halsoguide/

  • ”Studien som analyserade hjärnan vs. vitamin B12 (Annas kommentar: Vitamin B12 får man i sig via animalisk föda, en vanlig brist hos vegetarianer). Vid starten av studien kunde man se att den minsta hjärnan bland de deltagare i studien som åt kött var ändå större än den största hjärnan bland de personer som var vegetarianer. 5 år senare kunde man se att hos dem som haft B12-brist hade hjärnan krympt! Med så mycket som 5%.”

Det går, numera, att köpa vitamin B12 på burk, vilket gör att det inte är ett jätteproblem för veganer. För ovo-laktovegetarianerna är det inget problem eftersom det finns i mejeriprodukter: Studien som analyserade hjärnan vs. vitamin B12 (Annas kommentar: Vitamin B12 får man i sig via animalisk föda, en vanlig brist hos vegetarianer). Vid starten av studien kunde man se att den minsta hjärnan bland de deltagare i studien som åt kött var ändå större än den största hjärnan bland de personer som var vegetarianer. 5 år senare kunde man se att hos dem som haft B12-brist hade hjärnan krympt! Med så mycket som 5%.

 

Vidare finns det dem som menat att vi skulle ha blivit kortare (nu menar jag ”vi” som svenskar även om jag inte tillhör den genetiska svenska majoriteten) än när vi åt mer animalisk föda.

Avdelningen för Socialmedicin, Institutionen för Folkhälsovetenskap, Karolinska Institutet, Stockholm har en rapport där medellängden från väldigt långt tillbaka är med. Lite längre ner från 1841 och till idag, där det tydligt framgår att vi blivit längre och längre.

Jag är för att äta kött. Måttligt. Att de djur som jag äter har haft det bra och att de inte lever på importerat skit (det foder som idag är en stor del av de ”svenska” djurens kost är importerat från ex. Brasilien – mycket soja ) är också viktigt. Öppna landskap med hälsosamt kött är möjligt, men inte om vi ska äta det i den mängd och till det pris vi gör det idag.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s