Oljan har nått medelåldern som bränsle, förtidspension?

Jag tror inte att det är någon som är av villfarelsen att olja är något som bildas särskilt snabbt…? Det tar några hundra miljoner år, vilket gör det till en resurs som inte är ”förnybar” – även om det faktiskt bildas olja nu också. De stora bolag som vill att vi skall fortsätta vårt oljeberoende menar att det inte är någon fara med oljan – det finns. Hur mycket som helst.

Det finns ungerfär: 156 000 000 000 000 liter olja i världens kända oljeresurser. Det är ganska många liter. Det kommer dock inte att bildas så mycket mer utan vi får helt enkelt leta efter mer på andra ställen. Nu ligger Grönland och Antarktis i fokus, även om den oljan är svåråtkomlig och dyr att få fram.

Vi (alla på jorden) använder ungefär: 3900 000 000 000 liter per år. De som är snabba i huvudet inser att det räcker i 40 år. Förutsatt att vi inte ökar på vår förbrukning av olja…

För att vi inte ska använda mer olja så har vi några knep.

  • Ser till att de länder som inte är lika utvecklade som i väst förblir outvecklade – då kan de inte använda lika mycket olja
  • Flyttar över mycket av energiproduktionen till kolkraft (som blir el och otäckt nog kan kallas för ”mer miljövänlig”)
  • Ignorerar att detta skulle kunna orsaka problem i framtiden
  • Letar efter mer olja så att problemet inte behöver tas tag i riktigt än (men den kommer ta slut om den används som idag).

I Sverige använder vi inte så mycket olja, bortsett från transport. En liten pdf för den som är intresserad. Utan vi tycker att vi är mer miljövänliga… Att vi sedan importerar mycket smutsig el är inte heller något vi skall tala högt om.

Är det inte dags att vi tar tag i detta? Är det inte dags att satsa på de innovationer och entreprenörer som hittar alternativ till de fossila bränslen, som faktiskt inte behövs i den utsträckning som de används? Patent köps upp, förbud och restriktioner genomförs för att förhindra en utveckling mot nya energialternativ.

Med förevändningen att det finns länder som ”är så mycket värre” så skall vi inte satsa på att kunna förse oss själva med elektricitet och fordonsbränse – även om vi kan. Jag tror att vi kommer att tjäna på det i längden. Om 10 mandatperioder är det inte längre en fråga om utan hur. Då skulle det ju vara bra att ge oss själva, och våra barn, förutsättningarna för att kunna bibehålla någon form av rimlig levnadsstandard? Tänk en värld utan olja, imorgon. Allt skulle stanna av. Nu finns ju tiden att se hur vi kan anpassa oss. Personligen tycker jag att det verkar dumt att vänta tills tiden är knapp och oljan blir ännu dyrare – oavsett hur miljön påverkas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s