Företagens miljöansvar

Det finns många kockar i den sopp som kallas miljöpolitik. Många intressenter som vill ha sin vilja igenom.

Köksmästaren i detta fall är inte, som många tror, politikerna. De är, i Sverige, rätt tandlösa. De verk som är tillsatta att skydda oss konsumenter måste följa EU och dess direktiv. Utan förbehåll. Nej jag tänker på företagen.

Nu kommer säker någon, innan de läst vidare, att tänka: ”men vafan! det är ju inte företagens fel, de måste ju få göra som de vill!”. Vilket de såklart får. Eftersom de miljölagar/miljöförordningar som finns är rätt så snälla mot företag därför att de inte ska förlora i kraft och riskera att staten inte får in sina efterlängtade momspengar. Vilket är rimligt.

Däremot är det upp till företagen att inte bara effektivisera när det gäller personal. Det gäller att se över ALLT. Från råvara till produktion, från förpackning, transport och distribution till försäljning och energiförbrukning. Den största tjänst ett företag kan göra för miljön i dagsläget är att effektivisera sin råvaruutvinning så att de får ut så mycket som möjligt ur så lite råvaror som möjligt. Även att använda så lite material som möjligt innan det når slutkonsumenten. För en sak är säker – vi behöver saker. Vi är vana vid det. Men att producera saker som håller istället för saker som behöver ersättas inom en kort framtid är bra för miljön. Att använda så lite av råvaror och resurser för att komma dit är även bra för företagets plånbok.

Det kan tyckas som en självklarhet att det bör bli effektivt. Har ni någonsin packat upp något och känt att det kanske var lite VÄL mycket packmaterial i lådan? Plast = olja…

Tunnare sugrör, tunnare plast, mindre plast, mindre luft i kartonger (mer varor i transporterna) etc. kommer att tjäna väldigt mycket pengar och resurser. Jag är medveten om att vissa företag lägger mycket pengar på detta, men jag tycker att det finns väldigt mycket att förbättra, inom väldigt många områden…

Nästa steg, när det gäller att vinna kunder genom att visa att föreget tänker på miljön är väl att också tänka över vilka material som används vid tillverkningen och förpackandet. Jag är övertygad om att det inte skulle kosta alltför mycket att ersätta en stor del av plats (olja) när det gäller att få fram förpackningar och ersätta det med biologiskt nedbrytbart material.

En annan stor tjänst ett företag kan göra är att se till att man inte behöver köpa lika mycket av deras varor… För att de håller… Men det går lite stick i stäv med själva iden med ett konsumtionssamhälle. Däremot skulle jag gärna se produkter med mycket högre kvalitet och rimliga priser (från tillverkaren) att reparera de gamla produkterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s