Är media makt eller har makten även makten över media?

”Journalism is printing what someone else does not want printed. Everything else is public relations” – George Orwell

Det finns några saker som skall definiera vad journalistik är. Bland dem så återfinns att ”hålla sig fristående från dem som skall bevakas” och att ”agera självständig bevakare av makten”.

Kan det vara så? Är det så? Jag tror att det en gång i tiden var så men att det komplexa maktsystem vi har, med företag som makthavare och politiker och media som dess riddare inte kan förlita oss på att det finns någon egentlig journalistik kvar. Det är ju sagt att journalistiken skall bevaka makten. Men vem bevakar bevakarna?

Den officiella makten finns inom politiken, många gånger finns dock den reella hos företagen. Även makten över media. Det är enorma pengar som pumpas in i varumärken och hur vi skall se på dem. Varumärken för att sälja, produkter eller ideologier. Det är inte säkert att de med minst skelett i garderoben är de som kommer lindrigast undan i mediadreven. Däremot kommer ofta den som betalar bäst undan.

Se filmen ”Bananas!*” till exempel. Där ser vi hur ett gigantiskt företag är nära att få sin vilja igenom, trots det vidriga som avslöjas om dem och hur de agerar när det börjar krypa fram.

Tänk på vem det är som skriver det du läser och ser. I vilket syfte och vem som annonserar i tidningen/tv-programmet. I Sverige är vi rätt bra på att kritisera det vi ser och hör, jag hoppas att vi fortsätter med det. Det finns många åsikter och mycket ”fakta” som kan presenteras på väldigt många olika sätt.

Vetenskap och statistik är inget som är satt i sten, någon människa ligger bakom dessa saker och rikt för fel (medvetna eller omedvetna) är alltid närvarande.

Kritisera allt. Granska allt. Lita på ditt sunda förnuft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s