Bostadsrätternas falska rikedom

Vilka risker finns det med att, som de flesta svenskar, inte äga någonting? Jag skall se om jag kan beskriva ett tänkbart scenario som jag inte tror ligger så långt ifrån en nära förekommande framtid. Detta är en fortsatt tankegång från ett gammalt inlägg.

Så, med tanke på att att vi inte äger så mycket utan istället har skulder till banker för diverse saker som bostad, bil och lösöre så är det inte vi som äger något. Jag vill fokusera på bostäder. Några begrepp är länkade till Wikipedia, inte för att det är den bästa informationskanalen, utan för att det mesta stämmer och är lättöverskådligt.

Du har en lägenhet i Stockholm. Den köpte du för 1 200 000:-. Det är ganska billigt i jämförelse med vad lägenheter och framför allt hus kostar i Stockholm.

Det är ganska låg ränta på bostaden. Räntan skall dock betalas och varje procentenhet i ränta motsvarar 1000:- per månad i ränteavgift 1 200 000/12 = 12 000:-. 12 000:- / 12 månader på ett år  = 1000:-/mån). Räntan ligger på knappt 4 % idag, drygt 4 % om den är bunden till 10 år… (vilket inte tyder på att det är beräknat att den skall gå ner, enligt mig).

Skulle nu Stefan Ingves få för sig att höja reporäntan för att förhindra inflation (vilket är vanligt vid en lågkonjunktur) så kommer även bankernas räntor att följa med. Det är viktigare att hålla inflationen kring 2 % än att hålla räntan nere. Eftersom de flesta, som jag tidigare menat, har mindre i tillgångar än i lån så är det bättre att räntan är låg, eftersom en hög ränta bara är bra för den som har lånat ut pengar… Inte för den som har tagit lånen.

Så… Lågkonjunkturen kommer. Vi har konsumerat för lite. Tillväxten avstannar. Spekulationerna görs inte i samma utsträckning. Marknaden vill inte investera på samma sätt som tidigare. Läget är instabilt. Reporäntan höjs. Inte så fruktansvärt mycket. Säg… 0,25-0,5 % per år. I 5 år. Bankräntan brukar väl ligga på ungefär det dubbla värdet och ökar med 0,5-1 % per år… Så på fem år har din boendekostnad gått upp med 2500-5000:-, Inflationen är dock densamma så du har inte fått högre lön… Pengarna är heller inte mindre värda utan du får lika mycket för 1000:- som du fick för 5 år sedan… Hur länge vågar du bo kvar?

Det kan börja med att några säljer. Du hör att priserna ligger ungefär på desamma som när du köpte. Det går itne längre att tjäna lika mycket på bostäder. Snöbollen börjar rulla (jag kommer inte att blanda in ränta och inflation här eftersom det då blir än mer spekulativt, men ni som hänger med kommer att inse att inflationen kommer att komma ikapp, hur mycket räntan höjs, om inte konjunkturen vänder – vilket den inte lär göra med de bostadskostnaderna).

Efter något år är du glad så länge du inte har gått back när du säljer lägenheten. I många fall kommer en försäljning att medföra skulder på hundratusentals kronor, till och med miljonbelopp (om lägenheten för 4 000 000 inte kan säljas för mer är ex. 2 900 000 på grund av den instabila marknaden). Då har du inte längre en lägenhet, med köpevärdet. Då har du lån på köpevärdet med en lägenhet som är värd mycket mindre. Vissa kommer inte ha råd att sälja. De som blir tvingade eftersom de inte har råd att bo kvar kommer att stå bostadslösa med jättelån. Samma person som för 8 år sedan hade en ”fin” 4:a innanför tullarna…

I dagsläget kan vi inte göra något åt saken. Vi kan bara hoppas att högkonjunkturen kommer. Att inflationen ligger kvar runt 2 % så att reporäntan inte behöver höjas. Att de som skapar pengar av pengar på våra börser fortsätter att omsätta i ett vansinnestempo ett tag till… Men hur länge går det? När är det inte längre lika lönsamt att investera i samma utsträckning. Hur mycket måste vi konsumera för att ha råd att bo som vi bor? Hur mycket pengar kan vi omsätta innan arbetsmarknaden hårdnar mer? Hur många arbetstimmar kan vi klämma in på en dag så att vi kan leva våra fantastiska liv?

EDIT: Reporäntan höjs i högkonjunktur för att ”kyla av marknaden” – jag skrev fel men låter det stå kvar så att orginaltexten finns kvar, se kommentarer.

Annonser

3 thoughts on “Bostadsrätternas falska rikedom

 1. Hej. Det är väl ändå i högkonjunktur som man i allmänhet höjer reporäntan och inte tvärtom, eftersom det är när efterfrågan är större än utbudet som man får inflation? Så jag föredrar lågkonjunktur i det avseendet – åtminstone så länge som jag har mitt jobb kvar… 😉

  Men visst är bostadsmarknaden skrämmande idag. Det som fascinerar mig är att folk verkar tro att amortering är något förlegat, och istället iskallt räknar med en värdeökning på en 6-8% per år.

  • Hej Alf,

   Du har helt rätt. Reporäntan ska ju ”kyla” av marknaden för att förhindra inflation.

   Lite av vad jag ville få fram var hur beroende vi är av spekulatinosekonomin (även reporäntan är en spekulation om risken för för hög inflation).

   Så länge det inte investeras och inflationen ligger still så är räntan lugn. Det är iofs inte så bra för statskassan, men bättre för privatekonomin (i alla fall för dem som har jobb, inte äger aktier eller behöver ta del av socialförsäkringen – som skulle återgå till 10 basbelopp när nivåerna kom i fas… Vilket de gjorde… Men Finanskrisen gjorde att de inte kom tillbaks i vilket fall… Nu går staten plus gällande socialförsäkringen – har jag hört =)).

   När det gäller bostäder i Stockholm så lär väl efterfrågan alltid vara större än utbudet, vilket kommer att fortsätta driva upp huspriserna… Ett tag till… Sen tror jag inte att det är efterfrågan som minskar utan att människor helt enkelt inte har råd att bo så dyrt.

   Ja, det är märkligt att bankerna inte har amorteringskrav (för vår del så köpte vi långt under värdet och var, för vissa, mer eller mindre ofrivilligt, så där kan kanske andra regler gälla) för lån. Det är en av de saker som också kan bli en hård smäll om marknaden förändras, vilket inte lär vara helt orimligt inom en rätt överskådlig framtid…

 2. Hej
  De byggs cirka 20 000 lägenheter i Sverige, per år.(minst 40000 lägenheter per år , ska byggas för att tillgodo se behovet)
  När det finns en stor efterfråga brukar ju marknaden se till att möta den,men när det gäller bostäder verkar den inte fungera.
  Både efterfrågan och priser har stigit under lång tid, utan att det har lett till ett ökat byggande,

  De finns en del orsaker att vi har lågt byggande.
  Vi har exempelvis en plan- och byggprocess i Sverige, som är lång och komplicerat.Snittiden från idé till färdigt bygge är cirka 6 år.
  Det gör projekten dyra och riskabla och sänker byggtempo.

  Det finns affärsmässiga beslut bakom det klena bostadsbyggandet.
  De stora byggherrarna har ingen vilja att bygga mer.
  De vill ju inte konkurrera med sig själva eller ha vakanser.

  Men dessutom finns faktisk många kommuner, som inte är intresserade av att nya bostäder byggs, såvida de inte lockar rätt befolkning(goda skattebetalare) till kommunen.De största behovet har ”fel” befolkning(låginkomsttagare,arbetslösa.studenter,samt ungdomar ).
  Dessa har svårt att komma in på bostadsmarknaden.
  I den allmänna debatten så ta ingen någon ansvar över problemet.
  Byggföretagen skyller på kommunen,processen, staten och skatter.
  Politiker skyller på Byggföretagen och varandra.
  Rikspolitiker skyller på kommunpolitiker och kommunpolitiker på skyller
  rikspolitiker och så vidare.
  Så vad är lösningen.De behövs en radikal omprövning av den modell för bostadsmarknaden som gällt de senaste 40 åren.

  Det behövs en reform av samma magnitud som pensions- och skattereformerna
  Vi behöver en stor bostadsreform som tar ett helhetsgrepp kring regler för byggande, beskattning, finansiering och utnyttjande av beståndet, med fokus på att det ska vara möjligt för alla, att hitta en bostad på en vit marknad.

  Tror du att Stefan Attefall har viljan eller förmågan .,att klara den komplicerade uppdraget

  Lennart W

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s