Några djävulska stånd

Ståndsriksdagen avskaffades 1866. Innan dess så var det de fyra stånden som bestämde över Sverige, tillsammans med kungen. Inga andra hade egentligen några rättigheter och ordet demokrati var inget som var på tapeten. Detta var innan den industriella revolutionen hade omkullkastat det gamla samhället och tanken på en medelklass var otänkt.

I och med att Sverige industrialiserades så växte medelklassen och började ställa krav. I de fyra stånden fanns ingen plats för arbetaren. För den som kunde tjäna pengar utanför skrået, för entreprenören och den handlingskraftige. De kunde klara sig men inte ha någon makt. En förändring började när borgare, bönder och allmogen ville vara med och bestämma. Förändringen kom inifrån (ståndsriksdagen) men med starka påtryckningar utifrån. Även om borgare och bönder representerades i riksdagen så var det inte i paritet som den makt som präster och adel hade.

Usch vad gammalmodigt… och mossigt… och omodernt… eller?

Ståndsriksdagen är faktiskt återuppstånden. Sedan några år tillbaka.

Kristdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet (liberalerna) och Centerpartiet (Bondepartiet) skulle nog kunna representera denna gamla ”anrika” riksdagsmodell. Till det bättre tror jag inte. Dessa stånd tänkte inte på de som befann sig utanför ståndsriksdagen då och de tänker inte på de som befinner sig utanför nu heller…

Historien upprepar sig, fast i mer städad form…

”Djävulens största lögn var att övertyga världen om att hen inte finns”…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s