Spelar källsortering roll…? Egentligen?

Antingen så är du aktiv inom miljörörelsen eller så är du en miljöbov. Så brukar det vara när samtalsämnet miljö kommer på tal. Det är dock inte så många som ”erkänner” att de inte bryr sig om miljön, främst eftersom det verkar vara lite jobbigt att källsortera, klippa bort fönstren från kuverten och skilja på kartong och tidningar.

Ett av problemen med miljöorganisationen är att det främst är den enskilde individen som skall stå för miljövalen. Självfallet, menar jag, så är det allas vårat ansvar att ta hand om vår miljö (eller åtminstone inte skräpa ner vårt närområde) men det är få morötter när det gäller att agera miljömässigt korrekt. Storföretag, organisationer och samhällsapparaten är inte särskilt miljöanpassad, speciellt inte på ett globalt plan. Spelar det då någon roll om jag kastar äppelskrutten i den bruna papperspåsen eller i soppåsen? Jag vet ärligt talat inte. Jag vill tro det. Men jag vet inte. Däremot är det den enskilde individen som skall vara ansvarig för jordens miljö. Vi skall källsortera, kolla upp våra matvaror, kläder, prylar, boenden och fan vet allt. Stat och företag behöver inte ta något ansvar alls, vi kan ju ”välja” hur vi konsumerar (förutom att det är ungefär dubbelt så kostsamt med miljöanpassade alternativ). Snicksnack, menar jag.

Tyvärr vinner politiska organisationer inte så mycket röster på att stå upp för ett fungerande miljötänk. Antingen skall partiet radikalt arbeta för att få bort allt miljövidrigt, helst imorgon, eller så ska partiet helt respektlöst slösa på alla resurser i vinstmarginalens namn. Att genomföra förändringar som faktiskt skulle kunna fungera och förenkla ett miljötänk, som fenomen, verkar inte vara på tal. Att det inte skall vara så förbannat svårt och krångligt att vilja ta hand om Moder jord.

Jag tror att det är fullt genomförbart att öka energibeskattningen för de företag och organisationer som direkt motverkar en bättre miljö. Samtidigt går det då att subventionera för de företag som arbetar för en bättre miljö Då försvinner den ekonomiska frågan för gemene man och de miljöfarliga företagen kommer att tappa mark.

De 5 % som generellt står för miljökostnader går att höja för somliga företag utan att det känns så hårt. Sker ett aktivt arbete för att verka mer miljömässigt så kommer ju ”straffet” att minska och de omkostnader som arbetet med miljöanpassningen kommer att kosta kommer att bekostas av företagets egna straffskatt – som då uteblir.

Går politiken i marknadens ledband, vilket är fallet idag, så kommer transnationella företag och andra stora aktörer att kunna göra precis vad de vill. Det är kvartalsrapporten som bestämmer – inte hur du och jag har det i våra liv. Det enda som får dessa företag att arbeta ”för miljön” är om det finns vinst att göra i samband med det. Lobbyismen kring vindkraftverken (ett inlägg om det kommer senare) är ett typexempel på vad som händer när det inte är miljön som finns i främsta rummet, utan företagsvinster. Men det är ju alltid ett problem med vem som skall ha koll på de oberoende kontrollorgan som skall se till att något utförs miljömässigt… Och vilket intresse dess finansiär har… I min mening bör det inte vara företagsdrivet utan statligt, för att kunna ha en chans att vara opartiskt.

Vad som är viktigt att komma ihåg är att ”vetenskap” och ”forskning” inte alltid har alla svar. Jag är övertygad om att människan är ansvarig för de förhöjda värdena av växthusgaser som har kunnat uppmätas enbart sedan slutet på 1800-talet (betänk den extrema industriella utveckling som skett). Däremot vet jag inte om det är det som orsakar extrema väder och om det kommer att leda till ödesdigra konsekvenser i framtiden. Men jag vill minimera risken för att vi förstör såpass mycket att det inte längre kommer att vara frågan om vi bör ta miljömålen på allvar eller inte, utan hur vi ska kunna klara av att upprätthålla någon form av liknande civilisation som vi lever i idag…

Annonser

2 thoughts on “Spelar källsortering roll…? Egentligen?

 1. Spelar källsortering roll?

  Intressanta problemställningar!

  Individuella åtgärder i miljöhänseende som källsortering, att sluta använda plastpåsar och vilka åtgärder det än kan vara är viktiga, men det är bara på marginalen det har betydelse. Men det är viktigt att göra något än att inte göra något alls!

  För att det skall bli någon miljöeffekt att tala om måste stater, politiker, näringslivet och organisationer som FN agera. Viktigast är att politiker agerar, för det är dessa som kan skapa styrmedel för att driva utvecklingen i en hållbar och miljömässigt positiv riktning. Näringslivet är viktigt men dom agerar bara om företagets ekonomi kan påverkas i en positiv riktning av miljöåtgärder. De starkaste aktörerna för ”att rädda civilisationen” är stater, enskilt och i samverkan. Och de måste ledas av progressiva ledare och politiker och det kan man väl knappast säga om hur världens länder styrs idag, särskilt om man beaktar miljöaspekter.

  Den politiska utvecklingen i Sverige styrs av ett fyraårsperspektiv, valperioderna. De politiska partierna styrs av detta kortsiktiga perspektiv och man gör ingenting som kan misshaga väljarna och orsaka att man förlorar nästa val. Åtgärder för att rädda miljön och klimatet kommer att innebära stora uppoffringar för medborgarna och därför kommer man att dra sig för att vidta åtgärder in i det längsta. Det är långsiktighet som behövs, men man gör nog inget förrän man är tvingad till detta av utvecklingen.

  Man pratar om miljö och klimatproblem men man fortsätter som vanligt och det är evig tillväxt som gäller. I Sverige finns det sedan några år ett statligt verk som heter Tillväxtverket. Varför finns det inte ett Omställningsverk eller ett Hållbarhetsverk istället?

  Och i Stockholm skall man satsa på biltrafik istället för ökade satsningar på kollektivtrafik genom byggandet av Förbifart Stockholm!

  Vad skall man göra som vanlig människa? Man kan göra så gott man kan genom egna åtgärder, det ger ju någon effekt och skänker personlig tillfresställelse. Man kan engagera sig i någon miljöorganisation eller annan organisation som har bra effekt på miljön. Man kan stödja ett politiskt parti, men här skall man vara försiktig, eftersom alla partier nu vill vara miljöpartier och anser att det är viktigt med miljön. Man skall börja med att läsa igenom partiprogrammet. Sedan skall man ta reda på hur partiet agerat i miljöfrågor tidigare och om man har följt partiprogrammet. Det viktigaste är inte vad man säger utan vad man gör i verkligheten.

  Efter detta kan man ”rösta rätt”.

  Men vad är bra för miljön? Förnyelsebar energi är det bästa energialternativet säger man allmänt. Med detta menas bl a vindkraft och vattenkraft. Men med vindkraft ”industrialiserar” man landskapet, det krävs utbyggnad av vägnät, man får en visuell miljöförstöring inom stora naturområden, det bullrar för närboende, varifrån kommer elen till kunderna när det är vindstilla.. Så kan man fortsätta att fråga sig!

  Vattenkraften har ju också påverkat miljön i älvdalarna genom påverkan på natur och fiske. Men den gjorda utbyggnaden var då nödvändig.

  Kanske är kärnkraften bra för miljön, men här är det rädslan för och effekterna av ev olyckor som styr bedömningen.

  Men för att eliminera växthusgaser är det naturligtvis viktigt att minska utsläppen från fossila bränslen och då måste alternativ tas fram.

  Klimatförändringarna anses nu vara ett av de allvarligaste hoten mot mänskligheten. Klimatet har alltid varierat och det har varit flera värmeperioder i historien, där det i Sverige varit lika varmt som nu. Det finns naturliga variationer i klimatet. Men det är troligt att människan nu förorsakar förhöjda utsläpp av växthusgaser och därför måste man försöka begränsa dessa i tid och så mycket som möjligt

  Men det krävs handlingskraft av de styrande och ökat engagemang av medborgarna.

  Ser fram mot förutskickat inlägg om vindkraften!

  Detta var några tankar initierade av rubriken ”Spelar källsortering någon roll” även om det inte handlade så mycket om källsortering.

  • Hej RM,

   Inlägget i sig handlade inte heller så mycket om källsortering.

   Det är just de svårigheterna jag vill belysa. Samt att det finns så mycket ”miljömärkningar” på olika saker att det nästa är konstigt när de saknas. Att miljömärka bensin eller olja kan tyckas lite märkligt. Vem kontrollerar de krav som påstås följas och vem har koll på alla dessa krav? Vad innebär ”KRAV”-märkningen och vad är syntetiska bekämpningsmedel?

   Frågorna är så många och det påverkar så lite, det vi vanliga kan göra. Jag tycker fortfarande att det är viktigt att göra så gott jag kan och påverka miljön så bra som jag har möjlighet till. Kanske är det dags att ställa kraven uppåt? Att kräva en förändring i det politiska paradigm som tillber Mammon istället för själen?

   Tack för kommentaren, intressant läsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s