Ansvarsfull migrationspolitik? Se till att vi har arbetskraft!

Det finns många främlingsfientliga rörelser i Sverige idag. Det ser man snabbt så fort man tittar runt lite på bloggsidor. Det finns ett missnöje som växer sig starkare. Jag kan inte säga att det är ogrundat, det är dock olyckligt att det inte finns någon i styrande position som har bemött allvaret i den situationen. Även om jag skulle vilja det så är det helt omöjligt för Sverige att ta emot alla flyktingar som skulle behöva komma bort från sina hemländer, eller att ta emot alla som vill migrera till Sverige av någon anledning. Det går inte och det är något som behöver ses över och diskuteras som vilken statsangelägenhet som helst, utan att ”muslimer”, ”terrorister” och ”rasister” behöver vara nyckelbegrepp.

Något som dock definierar dessa sidor och, förmodar jag, uppfattningar, är innebörden i ”svensk”. Vem som är svensk, vilka rättigheter svenskar har och vilka skyldigheter de som inte har mot de svenskar som bor här. Jag vill å det bestämdaste göra skillnad på en migrationspolitik och på en samhällsuppfattning mot/för/om immigranter. Migrationspolitiken är en demokratisk fråga (nu kan vi diskutera demokrati, men det får bli i något annat inlägg) som måste tas fram på nationell nivå. Uppfattningar om våra medmänniskor är något annat och där är det var och en av oss som medborgare som måste ta ansvar för hur vi ser på ”svenskar” och ”invandrare” om vi nu nödvändigtvis känner oss tvungna att göra en distinktion.

Ovan är en befolkningspyramid för Sverige från 2011. Oavsett kön så kan vi se att vi har flest människor som är 40-50 år. Det heter pyramid eftersom den bör vara formad som en sådan om en tillväxt ska kunna fortskrida och för att de generationer som inte längre kan arbeta ska kunna få stöd från den nya generationen. Detta visar att befolkningen i Sverige minskar. Något viktigt här är att immigranter inte är medräknade. Däremot är ”andra generationens immigranter” med eftersom de är födda i Sverige och svenska medborgare (något som flera av de författarna till de sidor jag besökt inte verkar fatta utan enbart ser till det som ”till det estetiska är svenskt”).

Nå. Skulle invandringen stoppas helt och vi enbart skulle se till den inhemska befolkningen (de som är födda i Sverige) så skulle vår befolkning minska över tid och vi skulle inte ha nog med arbetskraft för att alla 40-50 -åringar ska kunna gå i pension, såvida vi inte höjer skatterna rejält…

Sen finns det länder som har en väldigt stor bas i sin pyramid, mest eftersom de inte har kommit lika långt i den demografiska transitionen. I Indien föds det långt fler än det dör, vilket gör att det blir en enorm konkurrens för de unga och leder i sin tur till fattigdom (vilket är en av anledningarna till att man skaffar så många barn, se demografiska transitionen).

Vad jag vill ha sagt med detta är att vi med den främlingsfientliga logiken har några val:

* Befrukta alla (ALLA) ”svenska” kvinnor och föd upp unga ”svenskar” (det finns ju kriterier för vad som är ”svenskt”)

* Höj skatterna i takt med att vi inte längre får inkomster till staten eftersom vi inte längre kommer att ha nog med folk som är så unga att de kan arbeta (tänk längre än en mandatperiod nu).

* Erövra andra länder med ”rätt” estetiska förutsättningar och upprepa första valet.

* Sänk standarden till en nivå som inte längre kräver mer arbetskraft än vad ”svenskar” kan prestera.

* Inför slaveri och utnyttja folk från andra länder utan att de får ha några rättigheter till den lilla del skattemedel som kommer att trilla in.

Eller… Så kan vi faktiskt arbeta för att hitta en balans och skala bort de förblindande etiketter som etnicitet verkar ge både svenskar och immigranter. Vi är alla människor och vi måste se till att vi klarar av att ta emot de som behöver hjälp. Däremot måste vi komma ihåg att vi aldrig kommer att komma till en punkt då vi är ”klara” och att finanserna är i sådan ordning att vi ”nu kan ta emot fler flyktingar” – det kommer inte att ske. Det måste ske löpande och faktiskt, för att citera Jimmie Åkersson (vill bara klargöra att det mesta som rör SD:s invandringspolitik är lite galet men en del känns rimligt, se mitt inlägg om SD om ni har lust), måste vi föra en ”ansvarsfull migrationspolitik” – en fungerande balans mellan Sveriges ekonomiska intressen och den humanitära insats som är vår plikt som ett land med våra förutsättningar att faktiskt hjälpa till. Som pyramiderna visar så ÄR det många gånger ansvarsfullt att ha en relativt öppen inställning till immigration.

EDIT: En artikel i AB för några dagar sedan: http://www.aftonbladet.se/debatt/article15087135.ab

EDIT 2: Detta grundar sig i att den ekonomiska strukturen är fortsatt baserad på en tillväxtekonomi. Förändras det så förändrar relevansen för innehållet i inlägget.

Annonser

2 thoughts on “Ansvarsfull migrationspolitik? Se till att vi har arbetskraft!

 1. Jag tycker du missar en viktig aspekt i detta. Sverige, liksom resten av Västvärlden tjänar i högsta grad på att det råder krig och fattigdom i många delar av världen. Så länge vi tjänar på det kommer de ekonomiska fördelarna att väga över. Priset vi får betala för vår rikedom (i sin nuvarande form)är oönskade flyktingströmmar och terrorism.

  • Hej MH och tack för kommentaren.

   Du har självfallet en poäng som är mycket viktig.

   Flera av mina inlägg är ganska långa, trots det får jag inte med allt i samma inlägg. Varje inlägg har en viss fokus för att inte ta upp för mycket på en gång.

   Skriv ”invandring” i sökrutan och sök på bloggen eller klicka på den kategorin under menyn ”kategorier”. Där finner du fler inlägg som jag har skrivit i ämnet.

   De om frihandel samt ”Invandring ur ett historiskt perspektiv” (finns som meny högst upp) behandlar något mer den orättvisa fördelning du tar upp.

   Återkom gärna om du tycker att jag missar något eller om det är något annat du funderar kring (med mina texter eller i allmänhet) inom ämnet. Fler inlägg kommer inom kategorin ”invandring” men inom sin tid. Tack för att du är uppmärksam.

   Vänliga hälsningar

   Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s