Mycket tänkvärd föreläsning

Efter många om och men kände jag att jag hade tid att se denna föreläsning som jag blivit rekommenderad att se, för några månader sedan. Såhär i efterhand är jag mycket glad att jag sett den och inser att jag borde ha sett den på en gång, mycket bra.

http://urplay.se/170450

Föreläsaren heter Gillis Herlitz som är forskare, antropolog och etnolog.

Han talar om möten mellan människor och makten som de etiketter vi sätter på andra människor och som vi sätter på oss själva påverkar vår världsbild. Genom exempel från vardagen får vi ta del av vikten med att ”se människan” och vilka problem i kommunikation som kan uppstå när vi väljer att inte se människan vi möter eller att enbart se de etiketter vi redan satt på den.

Begrepp som exkludering och inkludering och dess faktiska innebörd – fördomar på gott och ont. Makten i samhörigheten och hur inkludering kan göra att vi tycker och handlar tvärt emot våra värderingar.

Vilka krav jag kan ställa på de jag möter, när jag har bestämt mig för att inte enbart agera på fördomar och etiketter. Att möta människor som gömmer sig bakom sin etikett.

För mig som blivande pedagog tycker jag att Gillis Herlitz ger ett mycket bra exempel på hur man med humor och engagemang kan tala om svåra saker med att vara människa. Normal och vanlig är synonymer, däremot ligger det olika värderingar i dessa ord. Precis som det gör i onormal eller ovanlig…

Föreläsningen är 52 minuter lång, men väl värd att se!

Annonser

2 thoughts on “Mycket tänkvärd föreläsning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s