Jesus och Queervärlden

Jesus. Ett namn med många olika innebörder, främst beroende på vem man frågar. Vad stämmer är att hans namn för fram känslor. Vissa känslor går i kärlekens tecken men också de som går åt andra håll.

Sen har vi de som fått ta mycket stryk i Jesus namn. De som inte tillhör de heteronormativa. De som är homosexuella, bisexuella, transsexuella eller queer (HBTQ) – och självfallet kvinnor överlag, men det är en halt annan skampåle att ställa sig vid…

För att öka kännedomen om de ”främmande” som inte stämmer med kärnfamiljen så har ett projekt startats för att föra ihop religion och HBTQ-människor. Ett projekt som är tänkt att minska klyftor, öka förståelse och se alla människors lika värde.

I Fria Tidningen (ja, det har kommit många referenser därifrån på sistone men det är för att jag läser ikapp nu när jag är ledig) skriver Sara Parkman om denna krönika: http://www.dagen.se/kronikor/gastkronika/farligt-bejaka-trasigheten/ (Fria Tidningen lördag 30 juni 2012, s. 2).

Där gör Sara Parkman tolkningen att krönikören (Anna Sophia Bonde) menar att queervärlden finns till bara för att provocera, för provokationens skull. Vill man som religiöst samfund samarbeta med människor som inte passar in i normen så är ju det ett rätt dumt uttalande. Jag skall inte ta äran för vad Sara Parkman skriver, jag hittade inte artikeln på nätet så jag kan inte länka. Hon menar dock att Jesus, med hennes bild av honom, var en provokatör som stod upp mot det samhälle som fanns då. Om jag får gå lite längre så är han klädmässigt och levnadsmässigt mer lik vänsterradikala och queerpersoner än vad han är lik de som innehar höga maktpositioner inom den kyrka som vuxit fram i hans namn (både historiskt och i modern tid).

För mig är det märkligt att man vill hålla så hårt på vissa förbud och regler från bibeln, när andra avfärdas som oviktiga. Antingen får man väl ha en pragmatisk inställning till bibeln och regelverk, vilket gör att argument som att bibeln förbjuder vissa saker inte blir hållbara, eller så får man väl ta och följa den till punk och pricka – om det nu är görbart (nu vet jag att NT är det viktigaste för kristna, men de förbud och fördomar som fortfarande förs fram i debatten kommer från GT vilket gör att de andra reglerna också bör följas)

Den som vill kan förkovra sig i moseböckerna eller lyssna till när Christer Hedin besöker morgonpasset i P3, han är en av de främsta inom religionsvetenskap i Sverige: http://sverigesradio.se/sida/sok.aspx?q=christer+hedin.

Mer om projektet: http://www.hbtqstudenterna.se/projekt/religionsprojektet

Hur en del av projektet tagits emot av en kyrkan: http://www.kyrkanstidning.se/inrikes/hbt-fragor-nobbas-av-jesusmanifestationen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s