”Naturkatastrofen” i Småland

För det första vill jag säga att jag lider med dem som har blivit drabbade av den kraftiga nederbörd som har öst ner över delar av landet. Det jag skriver är inspirerat av det och belyser problemet, men är ingen pekpinne till dem som bor i Småland med omnejd utan är generell för mänskligheten.

”Naturkatastrof”. Vad är det? En katastrof för naturen? En katastrof skapad av naturen? En naturlig katastrof?

Är det en katastrof? Är detta något som är början på klimatförändringen (ja, det finns många som inte tror på AGW eller ”växthuseffekten” men jag tror att det ligger mycket i att så stor förändring i atmosfärens partikelsammansättning över de senaste 100 åren kan kopplas till mänsklig verksamhet)?

Nu senast är det bilder och rapporter från ett regnigt Småland. Där folk är tvungna att ta sig fram med båt på gatorna.

Att det är ovanligt mycket nederbörd kan väl ingen förneka men varför ställer det till så stor skada? Och för vem?

För naturens del så handlar det nog om ett par dagar (även om fluviala processer är kraftiga exogena krafter så kommer erosionen inte att vara fatal för naturen). För människor som är drabbade så kommer det nog att kunna vara en milstolpe i deras liv. En negativ sådan, men ändock.

Jag har svårt att tänka mig att extrema väderskiftningar är isolerade från saker som sker i ett större perspektiv. I vanliga fall så skulle högtrycksceller ha tryckts upp över medelhavet, vilket brukar medföra stora högtryck även här. Det har säkert skett, men det verkar som att lågtryck eller kallfronter lyckas ”krama ur svampen” lite för tidigt, och allt på en gång. Vad det beror på vet jag inte, smältande polarisar, temperaturförändringar i havsströmmar etc. är sådant som kan påverka vädret till det extrema. Vi har ju inte så mycket cykloner eller monsun här uppe så vi har inte behövt anpassa oss till extrem nederbörd.

När det gäller dagvatten och städer så kan en bidragande faktor vara att städerna har vuxit så snabbt att man inte längre kan ta hand om dagvattnet om det överstiger de ”normal” gränsvärdena. Byggde man Västerås för ca 70 000 personer så kan det vara svårt att få bort allt dagvatten från en yta som numera huserar nästan det dubbla…

Naturen har varken katastrofer eller drabbas av dem. Naturen förändras och anpassas. Vi som är rätt statiska till all förändring som inte är skapade av oss drabbas däremot hårt av saker som detta. ”Naturkatastrof” kanske inte är ett passande ord. ”Infrastrukturkatastrof” är nog mer lämpligt…

2 thoughts on “”Naturkatastrofen” i Småland

 1. En bok som startade miljömedvetenhet hos många människor, var Silent Spring (tyst vår) med amerikanskan Rachel Carsson ( år1962). .
  Tidigt -60 tal så påvisade expertisen inom klimatforskningen .att vi var på väg, mot en ny istid.
  Deras modeller visade även att de skulle sker snart (inom 100 år)
  Genom årtusende har jordens klimat fluktera.
  För cirka 6000 år sedan, hade norra Sverige en klimat som Skåne har idag.
  Likväl har vi haft kalla perioder (lilla istiden),
  Den viktigaste värmekälla vi har, är solen.
  Där ska forskningen satsa sina pengar, för att undersöka solens påverkan , som kan förändra jordens klimat.
  Solen aktivitet, jordens omloppsbana runt solen.
  Hur de påverka vindar och havsströmmar ,på jorden.
  Infrastruktur i svenska tätorter, är eftersatta
  Den stora inflyttningen, det senaste 50 år, till städerna.
  Vid stora mängder av regn, är inte dagvattensystemet dimensionerat
  samt att kalhyggen släpper igenom regnvatten till bäckar och åar som svämmar över.Med stora Infrastrukturkatastrofer.
  Det är en paradox,,att Sverige är på väg mot en varmare period(enligt klimatforskarna).
  Nordpolen och Grönland isar är på väg att tina bort.
  Den kalla vattnet möter golfströmmen, som gör att vi får en kallare klimat i Sverige .

  Sverige är ett sekulariserat land, som gör att många söker sin kraft i naturen,(allemansrätten)
  Det gör att många svenskar är miljömedveten.
  Men vi har tappar, förmåga att tyda naturens tecken.
  Medan naturfolken, har kvar sin förmågan att tolka naturen.
  Därför litar vi på experter, som med sina prognoser om jorden klimat i framtiden.
  Träffbilden är cirka 70-80 %, när meteorologerna ska ge en 5 dygns prognos
  .Vilken träffbild ska man ha, om ger en prognos på 100 år,( vilken väder vi ha då på jorden)
  Tänk på det.
  Lennart w

 2. Hej Lennart och tack för din kommentar.

  Jag svarar från början.

  På 60-talet var geografin och paleoklimatologin (som vetenskapen gällande klimat för en lång tidsperiod heter) inte lika utvecklad som den var idag, på samma sätt som den vetenskap som bedrivs idag kommer att ses på som omodern och eftersatt i framtiden. Att vi kommer att få en ny istid om vi inte lyckas påverka klimatet fatalt mycket är det ingen tvekan om. Vi befinner oss i en värmeperiod mitt i en istid (avsmältningen slutade för ca 10 000 år sedan och strandförskjutningen är fortfarande märkbar över relativt kort tidsperiod). Nästa istid kommer att komma, om det dröjer 20 000 eller 100 000 år, det är svårt att säga… Så de var inte helt ute och cyklade, även om de inte hade koll på hur lång tid det skulle ta…

  Solens instrålning och aktivitet (olika intensitetsfaser) är helt avgörande för klimatet på jorden och med våra mätinstrument mycket svåra att förutsäga. Jordaxelns lutning, förflyttningen av energi och tryckförhållanden på jorden är andra påverkansfaktorer som mer påverkar vädret (och i förlängningen klimatet). Det är ingen tvekan om det och där krävs forskning för att kunna göra en rimlig prognos inför framtiden. Det är dock ingen enighet inom detta. Min personliga åsikt ar att AGW (människans inblandning i den globala uppvärmningen) ifrågasätts av företag som inser att det skulle kosta för mycket pengar att göra något åt utsläpp och att säkerställa att AGW inte existerar.

  Urbanisering och dagvatten skrev jag om.

  När isarna har smält färdigt (eftersom de smälter när klimatet har blivit varmare) så kommer Golfströmmen/Nordatlantiska Driften inte längre att kylas ner, vilket kommer att leda till ett varmare klimat i Sverige (dock med undantag för det kallare klimat som sker vid issmältningen). Detta förutsätter dock att Havsströmmarna fortfarande rör sig som de gör idag, vilket inte är säkert när temperaturen sjunker (smältvatten) och saliniteten minskar (införande av sötvatten i haven).

  Meteorologernas prognoser stämmer relativt bra ca 3-5 dagar framåt, däremot är det svårt att beräkna vindar och tryckutjämningen vilket gör att det väder som förutspåtts för en plats hamnar någon annanstans… Men någonstans stämmer det…

  Nå nu har jag malt på… Det är i vilket fall intressant och det är med viss oro jag ser på framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s