Fukushima!!! Hohoooo!! Vart är du!!??

Fukushima. Kommer ni ihåg det? Jag kommer ihåg att det var en massa pensionärer som gick in och jobbade eftersom de menade att de ändå skulle dö snart…  Sen vet jag inte om jag kommer ihåg så mycket mer. Så jag läste på lite… =). För er, som jag, inte gör det (det är inte så lätt eftersom nyhetsrapporteringarna har slutat att rapportera om att läget fortfarande är ohållbart) så kan jag rekommendera att läsa lite här:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fukushima-olyckan

Det är förvisso väldigt översiktligt, men de som vill fördjupa sig kan nog använda sin dator och internet på lämpligt sätt.

Vad jag tycker är märkligt är hur fort något kan försvinna ut i intet. Hur fort något så allvarligt som en kärnkraftsolycka kan glömmas bort trots att vi alla (enligt Lejonkungen) befinner oss alla i livets cirkel och kommer att bli påverkade av detta.

Debatten är gammal men hur länge ska vi köpa argumentet att kärnkraft är så säkert? När det inte fanns alternativ till kol- och kärnkraft så var det väl det enda som fanns att tillgå. Om man inte ville vedelda… Men i dagens samhälle så skulle vi kunna klara oss ganska bra utan vare sig kolkraft, kärnkraft eller fossila bränslen, åtminstone i mycket större utsträckning än vad vi faktiskt gör.

Det var en sommarpratare som heter Christina Lampe-Önnerud som har arbetat fram ett Li-Ion (nej det är heller inte helt miljövänligt, men i jämförelse med alternativen så är det mycket bättre) batteri som håller laddning längre och har längre bibehållen kapacitet. I väst struntade man dock i det… Så när det händer så kommer nog den slutgiltiga bulten för nuvarande västs överhöghet att ta slut. Vi får arbeta för Kina eftersom de kommer att krossa på energimarknaden…

http://www.boston-power.com//sites/default/files/GOO009_christina.pdf

http://www.boston-power.com/

Hur fyller man batteriet då? Energin måste ju komma någonstans ifrån. Tja… Det finns effektiva solpaneler vilket är riktigt bra på att fånga upp och lagra energi. Vattenkraft och vågkraft har fortfarande stor utvecklingspotential i samband med energibesparande maskiner, fordon och infrastruktur. Vindkraften kan man dock avveckla i samma veva som kärnkraften… Den gör ingen nytta och drar väldigt mycket mer energi vid själva bygget av kraftverken än vad de kan leverera inom en rimlig framtid.

Sen finns ju möjligheten att fortsätta forska på det hela. Det finns mycket få saker som inte kan bli bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s