Expertismens kostnad

Att vi blir duperade och kontrollerade av statliga organ (och interstatliga såsom EU) är väl ingen nyhet. Däremot har det funnits vissa saker som fortfarande har varit upp till var och en att bestämma över. Läste en artikel i Fria om ”Bill 510” (läs artikeln) som är fortsatt skrämmande:

http://www.fria.nu/artikel/93700

Restriktioner har funnits länge men har tidigare i stort sett inneburit inskränkningar för de som har odlat i kommersiellt syfte. Nu är vi tvungna att köpa fröer från en genmodifierad marknad (det kommer att vara olagligt att sätta egenproducerade fröer eftersom de inte är kontrollerade av ”marknaden”).

Som artikeln visar och som vi ser i samhället så görs vi i den här världen till fåntrattar som måste betala för allt – ALLT. Är man tvungen att betala för allt så måste marknaden växa, eftersom vi inte ska göra någonting utan att marknaden får sin beskärda del. Det är inte ofta jag blir bestört (förbannad – ja, bestört – nej) när jag tänker på vilken framtid mina barn och deras barn är på väg att få växa upp till. Har man ingen lust att meka med cyklar och odla sin egen potatis så må det vara hänt, det är inte så många som är självförsörjande idag och det gör att vi kan utvecklas inom andra saker i väst/nord. Men att vi inte ska kunna göra det vi tycker om eller välja den mat som vi vill eftersom det är en marknad som ska bestämma vad vi ska köpa (och här är det knappast ur hälso/eko-skäl utan enbart ekonomiska).

Att lära sig att fixa bilen är numera onödigt eftersom det i stort sett inte går att öppna den kompakta kaka som rymmer motorn. Vem tar skott från gamla plantor för att sätta nya nuförtiden? Den bästa jorden kommer inte från egna komposter utan köps på påse…  Allt skall göras av specialister och vi vanliga dödliga har varken kompetens eller rättigheter att lära oss saker som går utanför våra tänkta uppgifter (vilka i stort sett är att driva marknaden uppåt genom att konsumera mer – det vet ju alla att allt löser sig bara vi köper mer saker).

Jag har tidigare propagerat för att staten skall lägga sig i produktion för att underlätta miljöarbete och för slutkonsument. Syftet med det är dock att reglera den skada som produktionen gör på miljön, inte att reglera de få produkter som i dagsläget inte behöver passera genom marknadens ekonomiska filter.

Men de finns de som fortfarande bryr sig om den ekologiska mångfalden…

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/domedagsbunkern-invigs-pa-tisdag

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s