Att handla ”billiga” kläder…

Jag läste en artikel:

http://www.fria.nu/artikel/93647

Den handlar om att vi bör ställa de människor som shoppar till svars för deras agerade och likställa dem med rasisten eller sexisten. Jag tycker att hon som har skrivit artikeln har hjärtat på rätta stället, den överdrivna konsumtion som finns i väst/nord är i längden ohållbar och ser till att hålla de fattigare länderna i modernt slaveri.

Däremot är en ganska viktig del borttagen ur ekvationen. Den socioekonomiska faktorn.

Precis som med mat så är det förbehållet de som har råd att välja vilka kläder man köper. De som inte kan välja efter rättvisemärkning, ekologi och kvalitet är tvingade att göra det efter pris. De som är som mest engagerade kommer att vara tvungna att avsätta en stor del av sin inkomst för att köpa de saker som gemene man kan få för en billig peng på storvaruhus eller hos klädjättarna. När man börjar skaffa barn och blir ansvarig för att andra än en själv så blir det svårare och svårare att upprätthålla sina ideal. Alternativet blir att konsumera mindre (vilket skulle kunna vara bra, men inte om det är ett tvång. Konsumtionsminskninen bör komma av insikt och fri vilja inte för att man inte har råd att köpa allt man behöver om man är tvungen att tulla på sin egen övertygelse) eftersom man inte har råd.

Jag måste också göra skillnad på att konsumera för nöjes skull (även om det får vara den personens ensak, någon eftertänksamhet kan dock vara att föredra) och att välja de billigare alternativen på grund av sin ekonomiska situation.

När det gäller produkter som förlavar andra människor så menar jag att det är ett statligt ansvar att informera och regelera en marknad som redan har den största makten (det finns de som är rädda för att marknaden ska ta över makten, tyvärr men det är redan gjort… Politiken är i stort mest ett spel för galleriet och den egentliga makten finns hos de som har pengarna, handelsorganisationer, Världsbanken, IMF m. fl. – precis som i resten av samhället). Genom att reglera skatter och subventionera för de som tillverkar/producerar varor som är miljö-, och arbetarvänliga så kan priser pressas på de produkterna. Detta skulle leda till att det inte längre skulle vara de socioekonomiska faktorerna som lägger ribban för vilka produkter som svenska medborgare kan konsumera. I samma takt som detta görs så skulle de tillverkare som inte tar hänsyn till ekologi och arbetsförhållanden att få påslag i skatter och avgifter, vilket gör att de inte längre tjänar på att använda miljöfarlig produktion och slavarbetare.

I detta skulle det gå att ”lista” företag beroende på hur de sköter sig. Med hjälp av märkningar kan slutkonsumenten välja varor med likartad prissättning, där de som tillverkar ekologiska och arbetarvänliga produkter lägger mer omkostnader i produktionen medan de som struntar i sådant lägger samma pengar i skattekistan (det är ju därifrån pengarna till de ”bra” företagen kommer).

Att sedan väst/nord är tvungna att hålla forna kolonistater och fattiga länder i ständigt förtryck för att upprätthålla vår standard… ja det mina vänner får bli ett halt annat inlägg…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s