Marknaden som miljökämpe?

Ska man lyckas med miljömål så är det tvunget att politikerna är med på tåget. Eller är det så? Det finns ju en kraft med minst lika mycket makt, om inte mer, som också skulle kunna vara fungerande. Marknaden.

Det finns naturligtvis mycket att invända mot att marknaden skulle vara det styrande organet när det gäller miljöarbete, samt att det möjligtvis inte skulle vara möjligt att få fram en grönare marknad utan att det har reglerats av politiska beslut. Även om marknaden i sig inte klarar av att bättra på miljöstandarden, mycket eftersom behovet av vinster till aktieägare, ägare etc. gör att priser måste pressas så mycket det går, så kan stora avtal genomföras med miljökraven i förgrunden.

Ett exempel på något som redan skett (anses överensstämmande med sanningen, men jag var inte med när det begav sig utan har bara andrahandskällor):

Klorfritt papper. Kommer ni ihåg att det inte var så vanligt en gång i tiden? Numera är det skandal om papper är klorblekt, det skalla till och med vara returpapper och tära så lite som möjligt på resurserna.

Sälarna runt Sveriges kuster började dö. Boven ansågs vara det klorblekta pappret. Medvetenheten om detta gjorde att fler och fler konsumenter började efterfråga klorfritt papper. Industrin som tillverkade pappret ville dock behålla det klorblekta. Konsumenterna var privatpersoner MEN det som fick industrin att ändra sig var en upphandling av Kommunförbundet som ville ha klorfritt papper till flertalet kommuner. Att neka till denna jättekund skulle vara ett misstag eftersom infrastrukturella organisationer står för en stor den av konsumtionen på sådana saker som papper.

Problemet var att pappersjättarna inte kunde ställa om och leverera denna stora order eftersom de under hela tiden varit motsträviga till att börja tillverka klorfritt papper. Ett litet företag gjorde dock vad de kunde för att fylla denna order och vann därmed upphandlingen. Bruket låg i Munkedal och är ett av värdens mest miljövänliga pappersbruk.

Tack vare sin anpassning i miljöpolitik så kan de inte bara klara av att fylla de svenska kraven utan kan exportera större delen av tillverkningen till länder i Europa. Ett bra miljöalternativ som hjälper till att fylla på i statskassan! Det finns alltså.

Detta var EN bransch. Det finns många branscher som skulle behöva samma förändring, för miljön och för en hållbar ekonomi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s