Är vi rikare i Sverige än i U-länderna?

I fattiga länder är människor fattiga. Så är det. Här i Sverige är vi rika, så är det också. Eller?

Hur många människor i Sverige ligger på plus? Hur många har mer i tillgångar än i skulder? Jag tror inte att det är många. Det finns några som har så mycket pengar att de kan köpa allt de äger med reda pengar, alternativt tar de ett lån därför att de vinner på att få skattereduktion på en fördelaktig ränta istället för att betala förmögenhetsskatt på fastigheter/tillgångar. Sen har vi de som bor i hyresrätt och inte har några skulder, de har inte köpt något på avbetalning och har betalat allt de köpt kontant, om det så är bil eller soffa.

Men en stor del av de som finns i landet har lån. Vi har hus som kostar några miljoner, vilket är mer än de flesta har arbetat ihop. Bilar, stereoanläggningar och annan lyxkonsumtion som vi inte har pengar nog att betala för. Däremot har vi höga skatter, höga bankavgifter och ett någotsånär fungerande ekonomiskt finanssystem och penningsystem. Det finns inte alltid i ”fattiga länder”.

Där är man tvungen att köpa det man skall ha för den inkomst som man får/tjänar. Finns inte statliga sociala skyddsnät, fungerande banksystem och såpass goda statliga finanser att det går att låna ut pengar till privatpersoner till rimlig ränta så kommer privatpersoner inte heller att få lån. Så är det. Ser vi på Jamaica, ett land som har ca 7 miljarder dollar i IMF-skulder (orginallånen är genom ränta sedan länge återbetalda eftersom staten betalar ca 50 % i IMF-kostnader men skulden växer ändock) så finns inte några finanser att låna ut, ens till företagare med räntor under 23 % (typ SMS-lån).

Fortsätter vi att ha den vansinniga bostadsmarknad som skall trissas upp eftersom vi inte ska förlora pengar, vilket leder till att vi måste ta större och större lån för att bo, så kommer det till slut att brista. Säljer vi samtidigt ut statliga bolag så att vi inte får in vinstpengar, sänker allehanda skatter i liberalismens namn så kommer pengarna att förflyttas från stat till privatpersoner i en grad som gör att vi kommer att likna länder där en del människor har väldigt mycket pengar medan andra inte har några tillgångar eller möjligheter att låna…

Har vi inte den möjligheten så tror jag inte att vi är så mycket rikare än ”U-länderna”. Innan 1930-talet så var vi ett fattigt bondesamhälle. Vi får hoppas att vår ekonomiska trygghet håller i sig i mer än hundra år i alla fall…

Edit: Nu tycker jag inte om att använda termen ”U-länder” men det får gå samlingsnamn just här. Med det menar jag dock länder som må vara industrialiserade, men som inte har samma infrastruktur som återfinns i väst/nord.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s