Demokratiska skyldigheter?

Jag är uppvuxen i en generation som gör att jag inte kan tänka mig hur det skulle vara att inte ha rösträtt. Att inte får vara en del av systemet, ens till en liten grad. Sen har vi problemet med den otydlighet som finns hos de riksdagspartier som nu sitter med makten i Sverige. För att ta reda på vilka skillnader som faktiskt råder mellan partierna så måste man nästan vara politiskt sakkunnig. Det är något som de har misslyckats med, förutom SD. De är tydliga med vad de vill, i alla fall om man jämför med andra partier.

Men i alla fall. Vi har en möjlighet att rösta. Riksdag och regering ska inte kunna fatta för tokiga beslut för då bör de inte kunna sitta kvar nästa mandatperiod. Men att rösta är för många som att välja bank. Man bryr sig inte riktigt och väljer det som är lättast (att välja den bank som är närmast är som att inte rösta alls) och sen orkar man inte byta eftersom det är för mycket att sätta sig in i. Och alla banker är ju ändå ungefär likadana så vad spelar det för roll…?

När det gäller ditt val av bank så spelar det ingen större roll för alla andra. Vissa banker får oförtjänt mycket makt men de kommer inte att kunna påverka varken finans-, eller penningpolitiken mycket mer än någon annan bank (om vi tar bort riksbanken som helt styr penningpolitiken och som kommer att få ett eget inlägg någon gång i framtiden). Däremot påverkar ditt beslut i kommun-, landstings- och riksdagsvalet en hel del.

Tar vi så lätt på de rättigheter som det nu krigas för i flertalet länder i världen (exempelvis ”den arabiska våren”) så är det inte konstigt att vår riksdag på många sätt kan arbeta med viss slentrian. De enda alternativ som verkar finnas är M och S, för att man ”inte ska slänga bort sin röst”. Skillnaderna mellan dessa partier har krympt avsevärt vilket gör att känslan av att det inte spelar roll har ökat väldigt mycket på sistone.

Däremot har ALLA medborgare i Sverige rätt till en röst. ALLA. Den politiskt sakkunninge, den ointresserade, den som just fått sitt medborgarskap, den som nyss fyllt 18, den som ska dö imorgon, ja… ALLA som är myndiga medborgare och kan fatta ett beslut om vilken lapp man vill lägga i en låda. Med den rätten tycker jag att det kommer en skyldighet som innebär att faktiskt använda den.

Om man så går dit och röstar blankt för att det inte finns något parti som förtjänar ens röst och med den blankrösten sänder meddelandet: ”Ni duger inte, gör om gör rätt”.

Partier som Ny Demokrati på 90-talet och SD idag får klä skott för de etablerade partiernas högmod och de ointresserade ”väljarnas” apati. De för sin politik och har fått med sig en stor del av befolkningen på det. Att inte ta dem på allvar och att ignorera deras närvaro i riksdagen är att förringa de 130 000 människor som röstade på dem. Det är inte SD:s fel att de andra partierna inte lyckats bättre.

Så har du inte röstat eller röstat på de som styr landet så tycker jag att du har förverkat din rätt till att klaga. Den politik som idag förs där mycket ska ha mer och de fattiga får betala är noga uttänkt. Anders Borg är långt ifrån en dum eller inkompetent finansminister, det som har hänt med Fas 3, utförsäkringar, striktare regler för a-kassa och SOC är ingen slump. Inte heller att inkomstskatten har sänkts 4 gånger eller att restaurangmoms, ROT/RUT-avdrag har styrts upp… Mycket får mer och de som har minst betalar…

Och det är DITT ansvar… glöm inte det…

Annonser

3 thoughts on “Demokratiska skyldigheter?

 1. Demokratin kanske är den bästa styrelseformen.Åtminstone anser vi det i västvärlden. Men ingen samhällsform är evig, inte heller demokratin i vår form. Den kommer att ta slut, precis som enväldet och ståndsriksdagen tog slut. Det bör vi vara förberedda på. Men en intressant fråga är: Vad kommer efter demokratin?

  Demokratin har minskat i Sverige i samband med EU-inträdet. Närmare 75 % av beslut som rör oss medborgare i Sverige har redan fattats av olika EU-organ och kommer till oss som olika beslut, direktiv och domslut. Sveriges riksdag har minskat i betydelse, liksom värdet av den enskildes röstande i svenska val.

 2. Hej RM och tack för din kommentar,

  Demokrati är ett rätt löst begrepp som kan användas godtyckligt. Att jämföra den demokrati som fanns i Grekland för 2000 år sedan och den som finns i väst idag så är det rätt stora skillnader.

  Den parlamentariska demokrati som råder i Sverige i dag kan också ifrågasättas, den är inte bestämmande och det enda vi vanliga medborgare har rätt att rösta om, som betyder något är vilket parti som ska få mandat i riksdagen. Allt annat sköter eliten och EU. Är det demokrati? Vilka alternativ finns? Finns demokrati eller är alla styrelseformer en variant av begreppet?

  Det är nästan så att ”demokrati” kan sättas efter en beskrivning för att berätta vilket styrelseskick som råder, från direktdemokrati till röstningsfri demokrati (som i Kina där man kan rösta på ett enda parti – förutom på landsbygden där det lokala partiet också ställer upp i valet).

  Medborgarna bör inte frukta dem som styr. De som styr bör frukta medborgarmakten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s