En liten saga om vatten

Vatten. Finns i kranen. I regnet. I maten. I jorden. I luften. På marken.

Så självkart. Vi kan inte ens föreställa oss hur det vore att leva utan att ha den tillgång på vatten som vi har. Att det är ett problem är inte mycket att tala om, det är det – men inte i Sverige. problemet finns i länder som inte har samma naturliga tillgång på vatten som vi har och som inte har samma infrastrukturella möjligheter att rena vatten. Vi har ju avlopp, vilket inte är en självklarhet överallt, vilket gör att det inte går att dricka vatten i floder/sjöar även om det är sötvatten.

Se gärna på denna kortfilm: http://www.youtube.com/watch?v=HW5eBfZhE4M (2:31 min).

Mängden sötvatten är starkt begränsad och av den mängden så är stora mängder kontaminerat vatten – vilket leder till att ca 8000 (jupp, åttatusen) barn dör varje dag (jupp, även idag) på grund av att de inte har tillgång på rent vatten. Det är ungefär 750 miljoner människor på jorden som lever utan tillgång till rent vatten, det är de – och deras barn, som främst dör av denna anledning. Men vad gör man när man inte har druckit på dagar? Man dricker det vatten som finns, rent eller inte…

Tyvärr spelar det ingen som helst roll för dem om vi sparar på vårt vatten eller inte. Det är en fråga om ekonomi och infrastruktur. Jag kommer att skriva inlägg som behandlar det senare men inte idag. Vad sa jag? Spelar det ingen roll om vi sparar vatten eller inte? Det gör det väl?

Nja… Det beror på vart vi får vårt vatten ifrån. Bor man med egen brunn/i skärgården eller liknande så är vattnet begränsat (mer än kommunalt vatten i samhällen i alla fall). Jag utgår från det som gäller de flesta hushåll i Sverige, inte de som har ”speciella” förhållanden. Skulle vi, i det extrema spara på allt vatten så skulle det vatten som kommer in till reningsverken att vara mycket mer koncentrerat, nu är mycket av det som kommer dit faktiskt relativt rent redan innan det renas. Kallvatten är också väldigt billigt (eftersom vi har ett överskott på vatten i Sverige, jag ska inte gå in på nederbörd/evapotranspiration, ni får tro mig om ni vill) och det är det faktiska att rena vattnet och att få fram det till kranen som kostar, inte själva vattnet. Den kvalitet som vi har på vårt kallvatten är fantastisk och det är svårt att få lika rent vatten någon annanstans (här vill jag dock påpeka att det finns en del skadliga ämnen i vatten som inte renas av reningsverken, vill man bli av med dem så finns inget annat att göra än att köpa en ordentlig vattenrenare). Köpevattnet är inte bättre utan snarare sämre, men jag kommer till det i slutet.

Det man däremot bör tänka på hur man använder är varmvattnet. Kallvatten kostar i snitt ca 1 öre per liter. Snittpriset på vatten till kranen är ca 7 öre per liter så varmvattnet är mycket mycket dyrare. Det finns inte samma krav på att varmvattnet ska vara rent utan räknas inte som drickbart. Man skall inte dricka varmt kranvatten. Det varma vattnet gör att varmvattenledningarna har fällt ut mycket mer tungmetaller och bakteriefloran är mycket högre (det är krav på att varmvatten skall vara 55-65 grader varmt för att döda bakterier, men det är när det skickas, det ljumma vatten som finns i ledningarna på morgonen håller en underbar bakterietemperatur… Betänk att jäst som man bakar med mår bäst av fingervärme…). Så drick det billiga, kontrollerade och goda kallvattnet.

Sen finns de som envisas med att dricka flaskvatten…

Vad kostar en flaska vatten? 15-20 kronor? Så 30-40 kr per liter…? Bara där drar jag i bromsen. Sen har vi all miljöpåverkan med plastflaskor (ja, det finns pant och återvinning men inte i relation till hur mycket plast som hamnar i ekosystemet), transporter av flaskor, fabriker, kemikalier som krävs för att vattnet ska hålla utan att bli dåligt i flaskorna i några månader etc. I Sverige är det bland det mest onödiga att lägga pengar på, flaskvatten. När det gäller bubbelvatten så sparar man in en kolsyremaskin rätt fort i jämförelse med att köpa kolsyrat vatten. Läs gärna på Ramlösaflaskorna… Där står det att man ej bör ge Ramlösa regelbundet till barn under 7 år… Det finns för mycket gifter (främst flour – jag ska inte gå in på flourdebatten, men flour är giftigt och anledningen till att du inte skall svälja tandkrämen) för att barn ska dricka det vattnet.

Vill ni veta mer så räcker det med att Googla snabbt eller ställa en fråga här så ska jag svara om jag kan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s