Vad kostar en amerikansk domstol?

För det första vill jag ha sagt att stöld är fel. För det andra är det helt nödvändigt för musik- och produktionsbolag att tillhandahålla möjligheten att, på laglig väg, köpa film/musik/spel etc. via nätbaserade plattformar. Då är det inte bara det som var hett för några veckor sedan, utan samma dag som de släpps på ”skiva”.

I dagens aftonbladet är det en man som får ca 5 miljoner (SEK) i böter för att ha laddat ner 30 låtar:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14859890.ab

Att produktionsbolagen vill värna om sina intressen är ju förståeligt, men att de har fått med sig de demokratiskt (?) framröstade politiker som styr över amerikansk lagstiftning är mer märkligt. Jag har ingen egentlig lösning på den stora nedladdningsproblematiken, ingenting är egentligen gratis men med den teknik som finns så kan det inte vara så svårt att möjliggöra enkla köp/hyrmöjligheter av digital media.

Däremot undrar jag hur mycket jäv som finns i detta fall?

En snabb uträkning: 30 låtar á 1 dollar = 30 dollar x 7:- = 210 SEK

Ok, mannen stal för sammanlagt 210 kr, vilket i Sverige är en knapp tredjedel av summan som innefattar brottet ”snatteri”. Borde då inte straffet, enligt någon form av gängse lagstiftning, ligga inom den ramen? Sen kanske det är rimligt att statuera exempel och dubbla påföljden. Säg att man blir återbetalningsskyldig = 210:-. Böter = 5000:- x det dubbla = 10420:-

Det skulle fortfarande vara en saftig påföljd, men skulle inte förstöra människans liv. När böterna går upp till mångmiljonbelopp för ett så ringa (ja det är ett ringa brott i förhållande till alla vålds-, sexual- och kränkningsbrott som dagligen går ostraffade/skrivs av) brott så verkar det som att det är något lurt i görningen. Kan det vara så att ett vinstdrivande företag (eller i detta fall flera) kan ha, och detta är bara en hypotes, påverkat domstolen (känn er fria att flämta till)?

Jag har som sagt ingen lösning, jag vet bara att det är något väldigt sjukt som händer. Brott skall inte löna sig men att straffa en privatperson som har begått ett ringa brott med påföljder, som skulle vara vansinniga om det så gällde en ekobrottsling som förskingrat hundratusentals kronor från skattebetalare, är helt barockt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s